Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
θρησκείαΓέμıσαν οι δρόμοι με το σúμβολο του ψαριού: Τı πρέπει να κάνεις...

Γέμıσαν οι δρόμοι με το σúμβολο του ψαριού: Τı πρέπει να κάνεις όταν δεις κολλnμένο αuτό το σήμα επάνω σε αuτοκίνητο

Υπάρχει ένα σύμβολο, που πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει την ύπαρξη του. Το σύμβολο αυτό, είναι ένα ψάρι και συνήθως βρίσκεται στο πίσω μέρος από το αυτοκίνητο. Τι μπορεί όμως να συμβολίζει;

Το σύμβολο αυτό, για να σας προλάβω, δεν αναφέρεται ούτε στις διατροφικές προτιμήσεις του οδηγού, ούτε στο ζώδιο του ιχθύος αλλά ούτε και στην λαχτάρα που πολλές φορές συμβολίζουν τα ψάρια. Η ιστορία αυτή μας πηγαίνει τουλάχιστον 2.000 χρόνια πίσω προκειμένου να ανακαλύψουμε τον κρυφό συμβολισμό.

Το σύμβολο του ιχθύος λοιπόν, που το βρίσκουμε συνήθως στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, συμβολίζει το θρήσκευμα στο οποίο ανήκει κάποιος. Το σύμβολο αυτό συνδέθηκε άρρηκτα με τον Χριστιανισμό και χρησιμοποιήθηκε από τους πιστούς τα πρώτα χρόνια διάδοσης του χριστιανικού δόγματος.

1161 700x394 1

Οι πρώτοι Χριστιανοί επομένως, τοποθετούσαν το σύμβολο του ψαριού σε κρυφούς χώρους συναντήσεων και κατακόμβες, καθώς με αυτόν τον τρόπο δήλωναν τις θρησκευτικές προτιμήσεις, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις όποιες διώξεις.

Μάλιστα, υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πως ο ιχθύς έγινε το «κρυφό» σύμβολο του Χριστιανισμού, με μία από αυτές να σχετίζεται με τις λέξεις «Ἰησούς Χριστός Θεού ῾Υιός Σωτήρ» τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν τη λέξη «ΙΧΘΥΣ».

88321409 2668430139872573 7744509488538845184 n

Αναμφίβολα, από την εποχή που οι Χριστιανοί διώκονταν μέχρι και σήμερα προφανώς και έχουν αλλάξει πολλά, ωστόσο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 η συνήθεια να δηλώνει κανείς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κατά αυτόν τον τρόπο επέστρεψε.

1163 700x467 1

Τότε ήταν που τα πρώτα αυτοκόλλητα με το σύμβολο του ιχθύ έκαναν την εμφάνισή τους ακόμα και στα αυτοκίνητα, διατηρώντας ζωντανή μια παράδοση σχεδόν 2.000 ετών.

Σήμερα, τα οχήματα που φέρουν το σύμβολο του ιχθύ σπανίζουν, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν γίνετε πιο παρατηρητικοί αργά ή γρήγορα θα εντοπίσετε σε κάποιο αυτοκίνητο το χαρακτηριστικό έμβλημα με την ιστορία των 2.000 ετών.

Τα πιο σημαντικά