Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΓάμος ομόφuλων: Δημοσιεύτηκε η πρώτη αγγελiα γάμου 2 αντρών στα Χανιά

Γάμος ομόφuλων: Δημοσιεύτηκε η πρώτη αγγελiα γάμου 2 αντρών στα Χανιά

Ειδικότερα, λίγες ημέρες ύστερα από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αναφορικά με την ισότητα στο γάμο, δημοσιεύτηκε και η πρώτη αγγελία γάμου ομοφύλων στα Χανιά.

Η δημοσίευση που επικαλείται το zarpanews.gr, έλαβε χώρα στην εφημερίδα Χανιώτικα νέα, στο φύλλο του Σαββάτου. Πρόκειται για γάμο 2 αντρών, ο οποίος θα τελεστεί στον Δήμο Χανίων.

Δείτε την αγγελία:

viber image 2024 02 24 08 30 12 519

Γάμος ομοφύλων: Αλλάζουν οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου – Πώς θα αποτυπώνονται τα στοιχεία

Αλλάζουν οι ληξιαρχικές πράξεις γάμου και γεννήσεων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Ειδικότερα, οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου μεταβάλλονται ως προς την αποτύπωση των στοιχείων γονέων και συζύγων.

Πλέον, στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, θα υπάρχουν δύο πλαίσια στα στοιχεία γονέων, όπου μπαίνουν το «πατέρας – πατέρας» και «μητέρα – μητέρα», αντίστοιχα.

Παράλληλα, σε σχέση με τις ληξιαρχικές πράξεις γάμου, στο πλαίσιο του/της συζύγου, μπαίνουν αντίστοιχα το «γυναίκα – γυναίκα» και «άνδρας – άνδρας».

Οι αλλαγές στις ληξιαρχικές πράξεις γάμου και γεννήσεων

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «δίνεται η δυνατότητα στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, όπως αυτά παράγονται από το Μητρώο Πολιτών, να περιλαμβάνονται τα στοιχεία ενός μόνο γονέα ανεξαρτήτως φύλου, εφόσον αυτό προκύπτει από κάποια άλλη αρμόδια αρχή».

«Τα ονοματεπωνυμικά πεδία ιδιότητας γονέα ήτοι τα πεδία “Ονομα πατρός”, “Επώνυμο πατρός”, “Ονομα μητρός”, “Επώνυμο μητρός” επί των ληξιαρχικών πράξεων γάμου και συμφώνου συμβίωσης και “Πατρώνυμο”, “Μητρώνυμο” επί της ληξιαρχικής πράξης θανάτου είναι δυναμικά και προσαρμόζονται αναλόγως ώστε να αποτυπώνεται η αστική κατάσταση του φυσικού προσώπου», αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ.

«Απαλείφεται το πεδίο “Επώνυμο πατρός (μόνο μητέρα)” στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης στο Μητρώο Πολιτών», προστίθεται.

«Η Σοφία παντρεúεται την Αντωνία»: Ο γάμος ομóφuλου ζεuγαριού και από την Πάτρα – Η αγγελiα τους

Γάμος ομόφυλου ζευγαριού από την Πάτρα πρόκειται να γίνει στον Δήμο Ερυμάνθου.
Λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση της ισότητας στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και ενώ έχει δημοσιευθεί ήδη η αγγελία γάμου ζευγαριού ανδρών στη Νέα Σμύρνη και η αγγελία γάμου των γυναικών που θα παντρευτούν στο δημαρχείο Αθήνας, ένα ακόμη ομόφυλο ζευγάρι, από την Πάτρα αυτή τη φορά, κάνει το βήμα.

Πρόκειται για δύο γυναίκες που δημοσίευσαν την αγγελία του γάμου τους στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ.

Δείτε την αγγελία:

aggelia gamou gynaikes.jpg

Ο γάμος του ομόφυλου ζευγαριού θα γίνει στο Δήμο Ερυμάνθου και συγκεκριμένα στο δημαρχείο της Χαλανδρίτσας.

Όπως αναφέρει το flamis.gr, το ζευγάρι επιλέγει το συγκεκριμένο χωριό για να παντρευτεί αν και καμία από τις δύο δεν είναι δημότης εκεί.

Αν και δεν έχει οριστεί η ημέρα για τον γάμο, αυτός μπορεί να γίνει μέχρι και έξι μήνες από τη δημοσίευση της αγγελίας. Το ζευγάρι, λοιπόν, θα πρέπει να υποβάλει πλέον τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να προσχωρήσει η διαδικασία.

Τα πιο σημαντικά