Οι Γάλλοι «κλείνουν» email και κινητό όταν σχολάνε.

3 Ιανουαρίου, 2017 1:31 ΠΜ
More videos

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όταν ένας Γάλλος δέχεται e-mail ή κλήση από το αφεντικό του αφού σχολάσει από τη δουλειά, μπορεί απλά να πει «non».

Ο νόμος που εισήχθη από την υπουργό Εργασίας Myriam El Khomri, ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά, απαιτεί από γαλλικές εταιρείες με περισσότερους από 50 υπαλλήλους να σταματήσουν να «ενοχλούν» τους υπαλλήλους τους εκτός του εργασιακού ωραρίου.

allainjules

Οι εταιρείες αυτές σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους θα πρέπει να καθορίσουν κώδικες συμπεριφοράς που θα ξεκαθαρίζουν τις ώρες κατά τις οποίες οι τελευταίοι απαλλάσσονται από το να συντάσσουν ή να απαντούν σε εταιρικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και από το να απαντούν σε κλήσεις που αφορούν την εργασία τους.

Η νέα εργατική νομοθεσία έχει στόχο να περιορίσει την εργασιακή κουλτούρα της «μόνιμης σύνδεσης», η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της υπερωριακής εργασίας -συνήθως απλήρωτης.

Αλλά και να ελαττώσει το εργασιακό άγχος που ακολουθεί τους εργαζόμενους στο σπίτι. «Οι εργαζόμενοι αφήνουν φυσικά το γραφείο, αλλά δεν αφήνουν την εργασία τους. Παραμένουν συνδεδεμένοι με ένα είδος ηλεκτρονικού λουριού σαν αυτά που φορούν τα σκυλιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας Benoit Hamon.

dw

Στην αντίπερα όχθη, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος θα προκαλέσει δυσχέρειες σε εταιρίες με διεθνή δραστηριότητα, καθώς η διαφορά ώρας μεταξύ των χωρών συνεπάγεται πολλές φορές την ανάγκη για επικοινωνία και εκτός τυπικού ωραρίου.

Πάντως, ορισμένες μεγάλες εταιρείες, όπως η Volkswagen και η Daimler στη Γερμανία, η ασφαλιστική AXA και η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Areva στη Γαλλία, έχουν ήδη λάβει μέτρα για να περιορίσουν την επιβάρυνση των εργαζομένων τους με μηνύματα εκτός ωρών γραφείου.

[dw] [skynews] [insider]

Ακολουθήστε μας στο facebook: