Γαϊδουροκαλόκαιρο: Τι σημαίνει – Πότε έρχεται

19 Οκτωβρίου, 202210:41 ΜΜ
More videos

Τι σημαίνει το «γαϊδουροκαλόκαιρο» του Αγίου Δημητρίου. Πώς θα είναι ο καιρός.

Τις τελευταίες ημέρες, οι καιρικές προγνώσεις μιλούν για ένα επερχόμενο «γαϊδουροκαλόκαιρο», το οποίο αν και διαθέτει ένα μάλλον ασυνήθιστο όνομα, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο.

Πολλές φορές, μάλιστα, ακούμε και τη φράση «Γαϊδουροκαλόκαιρο του Αγίου Δημητρίου», η οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ειδικότερα προς τα τέλη του Οκτωβρίου και έπειτα, σε μέρες δηλαδή που είναι κοντά στην ημερομηνία της γιορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου).

Γαϊδουροκαλόκαιρο: Τι σημαίνει

Όπως είναι εμφανές, η λέξη «γαϊδουροκαλόκαιρο» αποτελείται ετυμολογικά από τις λέξεις «γαϊδούρι» και «καλοκαίρι».

Το δεύτερο συνθετικό είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι αναφέρεται στο καλοκαίρι, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμοκρασία και ηλιοφάνεια.

Το «γαϊδούρι», αναφέρεται στο πεισματάρικο τετράποδο, το οποίο συχνά «στυλώνει» τα πόδια του σε ένα σημείο και δεν προχωράει προς την κατεύθυνση που του ζητά ο ιδιοκτήτης.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πεισματάρικο καλοκαίρι, το οποίο «δε λέει να φύγει» ακόμα και εάν τεχνικά βρισκόμαστε στο τέλος του Οκτωβρίου, ή ακόμα και όταν διανύουμε το Νοέμβριο.

Στις αγγλόφωνες χώρες, το γαϊδουροκαλόκαιρο είναι γνωστό ως «Ινδιάνικο Καλοκαίρι» (Indian Summer) και ορίζεται ως ένα «ζεστό διάστημα καιρού που λαμβάνει χώρα το φθινόπωρο, ιδίως κατά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο», από την επίσημη σελίδα της μετεωρολογικής υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης, «Met Office».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι ακριβείς ρίζες της συγκεκριμένης φράσεις δεν είναι γνωστές, εάν και ορισμένοι θεωρούν πως αναφέρεται στους ιθαγενείς της Αμερικής, οι οποίοι εκείνη την περίοδο μπορούσαν να συνεχίσουν να κυνηγούν.

Γαϊδουροκαλόκαιρο: Πότε έρχεται

Σύμφωνα με το Σάκη Αρναούτογλου, το γαϊδουροκαλόκαιρο για φέτος αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, με αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας.

Η καλοκαιρία θα συνεχίσει να κλιμακώνεται μέχρι και τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, με τις προγνώσεις να μιλούν για θερμοκρασίες που θα αγγίξουν και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για το γαϊδουροκαλόκαιρο:google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News