Φυλακή 15 χρόνια στον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο

5 Δεκεμβρίου, 2018 7:39 ΜΜ
More videos

Ελεύθερος μέχρι τη δίκη του σε δεύτερο βαθμό με κάθειρξη 15 ετών αφέθηκε ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ομόφωνα καταδίκασε τον πρώην υφυπουργό για τις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδει το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος του, κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα που είχε ζητήσει την ενοχή του, ενώ παράλληλα διέταξε και την κατάσχεση του σπιτιού του, στη Βούλα. Το δικαστήριο πάντως με πλειοψηφία 2-1 αποφάσισε να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, με αποτέλεσμα να παραμείνει ελεύθερος έως τουλάχιστον το Εφετείο.

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν και οι 3 συγκατηγορούμενοι του κ. Ανθόπουλου, στους οποίους επιβλήθηκε η ίδια ποινή των 15 ετών. Και αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι έως ότου δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Οι δικαστές διέταξαν πάντως και την κατάσχεση της περιουσίας των τεσσάρων καταδικασθέντων θεωρώντας ότι αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας. Συγκεκριμένα κατάσχονται το σπίτι στη Βούλα του κ. Ανθόπουλου αλλά και 1,7 εκ ευρώ του πρώην υφυπουργού ενώ για τους υπόλοιπους ποσό 5,7 εκ ευρώ.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στους κατηγορούμενους στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε ένα. Στους Γ. Ανθόπουλο και σε δύο ακόμη κατηγορούμενους επιβλήθηκε επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι κατηγορίες αφορούν τις καταγγελίες καπνεμπόρου από την Καβάλα η οποία, όπως κατέθεσε και στο δικαστήριο, δανείστηκε με τοκογλυφικά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco -μετέπειτα Gennet. Για το δάνειο αυτό φέρεται να μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές. Για τις υπηρεσίες του όπως είχε πει η καταγγέλλουσα, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο κ. Ανθόπουλος εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού.