Φτιάχνουν βρεφονηπιακό σταθμό μέσα σε ρέμα στον Βόλο

17 Νοεμβρίου, 2017 8:31 ΜΜ
More videos

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού και Πνευματικού Κέντρου από πλευράς της Μητρόπολης Δημητριάδος, μέσα σε ρέμα στην περιοχή Άγιων Αποστόλων Αγριάς αναδεικνύει με έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Μαγνησία».

Η αρχή της έρευνας έγινε από την Αγριά, όπου κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους για τους κινδύνους, αλλά και για την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων να καθαρίσουν τις κοίτες των ρεμάτων και χειμάρρων ώστε να αποτραπούν καταστροφικά φαινόμενα στη Μαγνησία αντίστοιχα με όσα συνέβησαν προχθές στην Αττική.

Το ρέμα της Παιδόπολης, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής έχει μπαζωθεί σε κάποια σημεία με αποτέλεσμα η ροή των υδάτων να εκτρέπεται και να κινδυνεύουν κατοικίες

 Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος παραπλεύρως της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, όπου ένα ρέμα στοχεύει κατευθείαν στη μία γωνία του κτιρίου. Όπως ανέφεραν στη «Μαγνησία» κάτοικοι παρακείμενων κατοικιών «κάθε φορά που βρέχει προσευχόμαστε να μην πλημμυρίσουμε. Την τελευταία φορά που είχαμε πλημμυρίσει και είχαμε υποστεί ζημιές ήταν περίπου πριν από μερικά χρόνια, όταν το ρέμα είχε φουσκώσει και δημιούργησε μια λίμνη στο διπλανό οικόπεδο, απ’ όπου βρίσκεται ο σταθμός. Ζημιές είχε υποστεί και το κτίριο του της Μητρόπολης, το υπόγειο του οποίου είχε πλημμυρίσει καθώς η είσοδός του βρίσκεται ακριβώς εκεί που περνάει το ρέμα.

Ως προσωρινό μέτρο προστασίας ο εργολάβος κατασκεύασε ένα τοιχίο από τούβλα ύψους μισού μέτρου στην είσοδο που οδηγεί στο υπόγειο του κτιρίου το οποίο ωστόσο δεν επαρκεί σε περίπτωση που ξεσπάσει μια δυνατή νεροποντή. Είσοδος η οποία βέβαια βρίσκεται στον αέρα, μιας και έχει φαγωθεί από κάτω το χώμα πάνω στο οποίο κατασκευάστηκε. Μάλιστα από την ορμή του νερού στην τελευταία πλημμύρα ο δρόμος που οδηγεί στο κτίριο είχε κοπεί στη μέση από τη ροή των υδάτων, ζημιά που στη συνέχεια χρειάστηκε να αποκαταστήσουν μόνοι τους καθώς ο Δήμος δεν ανταποκρινόταν.

Tην αγωνία των κατοίκων στα «Αστέρια» Αγριάς εξέφρασε ο κ. Κώστας Θεοδοσόπουλος γιατί το ρέμα της Παιδόπολης είναι ακαθάριστο και καταλήγει σε ένα σημείο από το οποίο είναι αδύνατο να περάσει μεγάλος όγκος νερού, με συνέπεια σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης η Εθνικής οδός Βόλου – Τσαγκαράδας να κοπεί στα δύο.

Η θεμελίωση του βρεφονηπιακού σταθμού δίπλα στην εκκλησία των Αγ.Αποστόλων έγινε επί του Μακαριστού Χριστόδουλου ωστόσο οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και η καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων αδειών οδήγησε σε τέλμα. Τα τελευταία χρόνια όμως οι εργασίες προχωρούν και έχουν φθάσει σε τελικό στάδιο. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα όμως αν η Μητρόπολη Δημητριάδος προτίθεται να λειτουργήσει το κτίριο βάζοντας μέσα δεκάδες παιδιά, προτού προβεί στην κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Μπλοκαρισμένη η εκβολή του ρέματος στην Παιδόπολη

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το ρέμα που βρίσκεται πίσω από την Παιδόπολη είναι ακαθάριστο και η εκβολή μπλοκαρισμένη από πέτρες και χώματα. Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής «Αστέρια» κ. Κώστα Θεοδοσόπουλο το ρέμα έχει μπαζωθεί από ιδιώτη με αποτέλεσμα την αλλαγή ροής των υδάτων και τον κίνδυνο πλημμύρας για κατοικίες, οικόπεδα και την Παιδόπολη.

Στην περίπτωση της Παιδόπολης ωστόσο έχουν ληφθεί, αν και πρόχειρα, ορισμένα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου έχουν τοποθετηθεί στην ανατολική πλευρά μεγάλες πέτρες και τσιμέντο ωστόσο είναι αμφίβολο το αν είναι επαρκή σε περίπτωση μιας μεγάλης νεροποντής. Το ρέμα της Παιδόπολης τέμνει κάθετα την Εθνική οδό και στο παρελθόν έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω έντονης βροχόπτωσης.

Απαντώντας στην από 22/6/2015 επιστολή του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δημοσίων Υπαλλήλων «Αστέρια» Αγριάς, η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου ανέφερε πως «για το εν λόγω ρέμα έχει συνταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, μελέτη οριοθέτησης-διευθέτησης από συγκεκριμένη εταιρία, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, με σκοπό τον καθορισμό των οριογραμμών του ρέματος». Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και αν ελήφθησαν και τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

O βρεφονηπιακός σταθμός και το Πνευματικό Κέντρο που κατασκευάζει η Μητρόπολη Δημητριάδος χρειάζονται άμεσα αντιπλημμυρικά έργα για να μην υπάρξει κίνδυνος στο μέλλον.

Διαχρονικά προβλήματα στο Γυμνάσιο και τη Σχολή Νοσηλευτών

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, διαχρονικά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση, στο Γυμνάσιο Αγριάς στον οδό Δρακείας το οποίο στην «πλάτη» του έχει ρέμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η αυλή του, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Σχολή Νοσηλευτών.

Προχωρούν οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά στην Παιδόπολη

Την άμεση προώθηση των μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα στον περιφερειακό του Βόλου που καταλήγει στο βόρειο τμήμα της περιοχής «Αστέρια» με σκοπό να προστατευθεί η Παιδόπολη και η γύρω περιοχή, εξήγγειλε από τον Βόλο όπου βρέθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Τα «αντιπλημμυρικά» έργα που έχουν γίνει για την προστασία της Παιδόπολης από τα καιρικά φαινόμενα είναι σίγουρα πρόχειρα και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι εκτελέστηκαν με βάση συγκεκριμένη μελέτη.

Πηγή: magnesianews.gr