Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
επικαιpότnταΟ Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΔΕΝ υποστήριξε ότι οι αναμνηστικές δόσεις βλάπτουν το...

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΔΕΝ υποστήριξε ότι οι αναμνηστικές δόσεις βλάπτουν το ανοσοποιητικό

Ισχυρισμός:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) υποστήριξε ότι η συχνή χορήγηση αναμνηστικών εμβολίων κατά της COVID-19, αποδυναμώνει ή και βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπέρασμα:

Όπως επιβεβαιώνει το γραφείο τύπου του EMA, πρόκειται για παρερμηνεία δήλωσης ενός στελέχους του θεσμού, που έκανε μόνο λόγο για περιορισμό της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολιασμού, και όχι για την οποιαδήποτε ευρύτερη επίπτωση στο ανοσοποιητικό. Η λανθασμένη ερμηνεία διαδόθηκε αρχικά από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, αλλά σύντομα το ίδιο προέβη σε διόρθωση. Ευρύτερα, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η συχνή χορήγηση αναμνηστικών δόσεων θα μπορούσε να επιβαρύνει γενικευμένα το ανοσοποιητικό, που είναι σε θέση να διαχειριστεί τάξεις μεγέθους περισσότερα αντιγόνα. Αντιθέτως, και μόνο η ήπια COVID-19, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος τουλάχιστον για 8 μήνες.

 Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), υποστήριξε ότι η συχνή χορήγηση αναμνηστικών εμβολίων κατά της COVID-19, αποδυναμώνει ή και βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, πρόκειται για διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ενδεικτικούς τίτλους της είδησης σε διάφορα ΜΜΕ:

  • image 21

image 19Παραθέτουμε αναλυτικά το σχετικό δημοσίευμα του mononews.gr, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg:

Προειδοποίηση από τον ΕΜΑ: Οι συχνές ενισχυτικές δόσεις εμβολίου αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν ότι οι συχνές ενισχυτικές δόσεις για τον Covid-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδέχεται να μην είναι εφικτές, αναφέρει το bloomberg.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) οι αναμνηστικές δόσεις κάθε τέσσερις μήνες θα μπορούσαν τελικά να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να εξαντλήσουν τους ανθρώπους. Αντίθετα, οι χώρες θα πρέπει να αφήσουν περισσότερο χρόνο μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων και να τις συνδέσουν με την έναρξη του χειμώνα σε κάθε ημισφαίριο, σύμφωνα με το σχέδιο που καθορίζεται από τις στρατηγικές αντιγριπικού εμβολιασμού, ανέφερε ο Οργανισμός.

Η συμβουλή αυτή έρχεται καθώς ορισμένες χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε δεύτερη ενισχυτική δόση, σε μια προσπάθεια να παρέχουν περαιτέρω προστασία έναντι των αυξανόμενων κρουσμάτων από Όμικρον.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να χορηγεί δεύτερη ενισχυτική δόση, δηλαδή τέταρτο εμβόλιο, σε άτομα άνω των 60 ετών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ενημερώσει ότι οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν καλά επίπεδα προστασίας και δεν υπάρχει ανάγκη για τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή, αλλά θα εξετάζει τα δεδομένα καθώς αυτά εξελίσσονται.

Οι ενισχυτικές δόσεις «μπορούν να γίνουν μία φορά ή ίσως δύο φορές, αλλά δεν είναι κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται συνεχώς», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής του τμήματος βιολογικών απειλών για την υγεία και στρατηγικής εμβολίων του ΕΜΑ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μεταβούμε από το τρέχον πλαίσιο της πανδημίας σε ένα πιο ενδημικό περιβάλλον».

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ είπε επίσης κατά την ενημέρωση, ότι τα χάπια και τα ενδοφλέβια αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid και το Remdesivir, παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον.

Ο Οργανισμός επισήμανε επίσης ότι το συντομότερο που μπορεί να εγκρίνει νέο εμβόλιο με στόχο μία συγκεκριμένη παραλλαγή είναι τον Απρίλιο, καθώς η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων στον κόσμο έχουν ήδη δηλώσει ότι εξετάζουν την παραγωγή εμβολίων που θα μπορούσαν να στοχεύουν σε νέες παραλλαγές.

Η ίδια είδηση συνοδεύτηκε και από ακραίους χαρακτηρισμούς σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, που έκαναν λόγο για «μη αναστρέψιμη ανοσοεπάρκεια»:

L6d84sv1

Τι ισχύει

Στις 11-1-2022 έλαβε χώρα μια ακόμη τακτική συνέντευξη τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), στην οποία συμμετείχε και ο Dr. Marco Cavaleri, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του θεσμού.

Από το 21:56 του βίντεο της συνέντευξης τύπου, η δημοσιογράφος Victoria English ζητάει κάποιες διευκρινήσεις από τον Dr. Cavaleri, μεταξύ άλλων για μια προηγούμενη δήλωση του, κατά την οποία, η επαναλαμβανόμενη σύντομη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, δε θα συνιστούσε μια βιώσιμη μακροχρόνια στρατηγική. Παρακάτω μπορούμε να παρακολουθήσουμε ολόκληρη την απάντηση του Dr. Cavalieri:

Το επίμαχο μέρος της απάντησής του έχει ως εξής:

Όντως, υπάρχουν δύο ανησυχίες αναφορικά με μια στρατηγική όπου θα χορηγούσαμε [συχνά] αναμνηστικές δόσεις, ας πούμε κάθε 4 μήνες περίπου. Πρώτον, πιθανόν θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα με την ανοσολογική απόκριση, η οποία μπορεί να μην ήταν όσο καλή θα θέλαμε. Έτσι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερφορτώσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα με επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς. Δεύτερον, φυσικά, υπάρχει το ρίσκο της κόπωσης του πληθυσμού λόγω της συνεχούς χορήγησης αναμνηστικών δόσεων.

Για περισσότερες διευκρινήσεις, ήρθαμε σε επικοινωνία με το γραφείο τύπου του EMA, και λάβαμε την εξής απάντηση:

Φαίνεται ότι ένας δημοσιογράφος παρανόησε τα σχόλια του Dr. Cavaleri, και ως αποτέλεσμα, δημοσίευσε λανθασμένες πληροφορίες, που έπειτα αναπαράχθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και αλλού. […]

Παρά τα όσα έχουν ορισμένοι αναφέρει, ο Dr. Cavaleri ποτέ δεν είπε ή υπονόησε ότι η συνεχόμενη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό που είπε είναι ότι η εν λόγω πρακτική, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση, που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικός. Αυτό θα συνέβαινε επειδή, ο συχνός και επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός με το ίδιο αντιγόνο, θα μπορούσε να περιορίσει την ωρίμανση της ανοσολογικής απόκρισης, και πιθανόν να οδηγούσε σε μια λιγότερο ιδανική απόκριση, συμπεριλαμβανομένων αυτή που αφορά τα κύτταρα μνήμης. […]

Επιπροσθέτως στην προβλεπόμενη κόπωση του πληθυσμού, από μια επιστημονική οπτική, ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός αποτελεί μια πρακτική για την οποία δεν υπάρχει εκτενής εμπειρία με άλλα εμβόλια, και επομένως, μια πιο προσεκτική προσέγγιση κρίνεται συνετή. Οι μελλοντικές εμβολιαστικές στρατηγικές χρειάζεται να σχεδιαστούν προσεκτικά, με τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων σε διεθνές επίπεδο, και με όλα τα σχετικά δεδομένα υπόψη, τα οποία παράγονται ασταμάτητα.

Η περιγραφή του γραφείου τύπου για παρανόηση ενός δημοσιογράφου, ενδέχεται να αφορά το αρχικό σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg που δημοσιεύτηκε τη μέρα της συνέντευξης τύπου, το οποίο έκανε λόγο για γενικευμένη εξασθένηση του ανοσοποιητικού λόγω της επαναλαμβανόμενης χορήγησης αναμνηστικών δόσεων. Μία μέρα μετά, το πρακτορείο ανανέωσε το δημοσίευμα του, ώστε να διευκρινίζει ότι ο EMA αναφερόταν μόνο επιλεκτικά στην ανοσολογική απόκριση του συγκεκριμένου εμβολιασμού, και όχι συνολικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, όντως επιβεβαιώνουν ότι τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μεταξύ της χορήγησης δόσεων κατά της COVID-19, αυξάνουν περισσότερο το πλήθος αλλά και το εύρος των αντισωμάτων, δηλαδή τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά περισσότερα στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Παράλληλα, χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι ενώ το σύντομο διάστημα χορήγησης αναμνηστικής δόσης περιορίζει μερικώς την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, η εν λόγω χορήγηση εξακολουθεί να προσφέρει επιπλέον προστασία ανεξαιρέτως. Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε εξηγήσει ότι, ενώ ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης έχει βρεθεί λιγότερο αποτελεσματικός σε σχέση με τον εμβολιασμό ανά 5 έτη, ο ετήσιος εμβολιασμός συνολικά παραμένει η πιο ασφαλής επιλογή. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7][πηγή 8][πηγή 9]

Τα επιστημονικά δεδομένα επίσης επιβεβαιώνουν τη γενικευμένη ασφάλεια της χορήγησης πολλαπλών δόσεων εμβολιασμού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε σειρά εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού διεθνώς, τα μωρά λαμβάνουν μέσα στα 2 πρώτα έτη τους, πάνω από 30 δόσεις εμβολίων μέχρι και για 20 διαφορετικές ασθένειες, με διαφορετικά εμβόλια συχνά να χορηγούνται ταυτόχρονα. Εκτενείς μελέτες δεν έχουν τεκμηριώσει κανένα υγειονομικό πρόβλημα στο εν λόγω πλαίσιο, αλλά αντίθετα έχουν βρει ότι τα παιδιά που το ακολουθούν παρουσιάζουν μειωμένο ρίσκο οξέων ή και χρόνιων επιπλοκών από τις επίμαχες παθήσεις. Ορισμένα εμβόλια μάλιστα, προσωρινά ενισχύουν ευρύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, και προστατεύουν και από άσχετες λοιμώξεις.

Σχετική μοντελοποίηση έχει δείξει ότι και μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα των νηπίων έχει τέτοια ευρύτητα, που θεωρητικά, θα μπορούσε να αντιδράσει ταυτόχρονα στα αντιγόνα 10 χιλιάδων εμβολιασμών. Το ανοσοποιητικό του εκάστοτε ατόμου διαχειρίζεται διαρκώς, πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αντιγόνων απ’ αυτές που μπορεί να εισάγει μια δόση εμβολιασμού, και ενδεικτικά, στο εν λόγω πλαίσιο, το κοινό κρυολόγημα είναι πολύ πιο επιβαρυντικό σε σχέση με τον εμβολιασμό. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]

Ενώ λοιπόν δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός κατά της COVID-19 θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ευρύτερη επιβάρυνση του ανοσοποιητικού συστήματος, τέτοιες παρατηρήσεις έχουν στοιχειοθετηθεί επανειλημμένα για την ίδια τη νόσο. Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, οι ισχυρές φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλεί η COVID-19 έχουν συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο βαριάς νόσησης και θανάτου, καθώς και με χρόνια προβλήματα υγείας που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιζήσαντες της COVID-19. Πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς που αρχικά νόσησαν ήπια λόγω της COVID-19 αλλά έπειτα παρουσίασαν χρόνια προβλήματα, τεκμηρίωσε ανοσολογική δυσλειτουργία τουλάχιστον σε βάθος 8 μηνών. Η εν λόγω μελέτη προκαταρκτικά επαλήθευσε και προηγούμενα ευρήματα εξάντλησης του ανοσοποιητικού συστήματος σε πρώην ασθενείς COVID-19, με παρόμοιες ενδείξεις να έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με χρόνιες λοιμώξεις ή καρκίνο.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) υποστήριξε ότι η συχνή χορήγηση αναμνηστικών εμβολίων κατά της COVID-19, αποδυναμώνει ή και βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως επιβεβαιώνει το γραφείο τύπου του EMA, πρόκειται για παρερμηνεία δήλωσης ενός στελέχους του θεσμού, που έκανε μόνο λόγο για περιορισμό της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολιασμού, και όχι για την οποιαδήποτε ευρύτερη επίπτωση στο ανοσοποιητικό. Η λανθασμένη ερμηνεία διαδόθηκε αρχικά από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, αλλά σύντομα το ίδιο προέβη σε διόρθωση. Ευρύτερα, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η συχνή χορήγηση αναμνηστικών δόσεων θα μπορούσε να επιβαρύνει γενικευμένα το ανοσοποιητικό, που είναι σε θέση να διαχειριστεί τάξεις μεγέθους περισσότερα αντιγόνα. Αντιθέτως, και μόνο η ήπια COVID-19, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος τουλάχιστον για 8 μήνες.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr

Τα πιο σημαντικά