Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΦουάτ Οκτάι: «Η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα»

Φουάτ Οκτάι: «Η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ποιητικός τρόπος έκφρασης, με τον οποίο εκφέρει τις άκρως προκλητικές απόψεις του έναντι των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Μετά τον άτυπο Αντιπρόεδρο του Κόμματος Ερντογάν, σειρά είχε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβεί σε ιταμές, εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της πατρίδας μας, οι οποίες έρχονται να τορπιλίσουν, χωρίς να συντρέχει κανένας ουσιαστικός λόγος, το κλίμα ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ποιητικός τρόπος έκφρασης, με τον οποίο εκφέρει τις άκρως προκλητικές απόψεις του έναντι των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Τούρκο προϊστάμενό του, ο Φουάτ Οκτάι έκανει λόγο για «νύχτα» και για «μέρα», ακόμη και για «χιόνι».

Επιχειρώντας, ως είθισται στη γείτονα, να αντιστρέψει τους όρους της πραγματικότητας, ο Οκτάι υποστήριξε ότι η Τουρκία δείχνει ως τώρα μια εγκρατή και συνετή συμπεριφορά, αποφεύγοντας να ασκήσει τα δικαιώματα που της εκχωρεί το διεθνές δίκαιο και η εν γένει διεθνή νομιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, κινήθηκε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν, τον οποίο επικαλέσθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Ο αξιότιμος πρόεδρός μας προειδοποίησε ξεκάθαρα: “Σταματήστε να οπλίζετε τα νησιά, αλλιώς θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. Ο Μητσοτάκης, όμως, είπε να μην έρθουμε νύχτα, αλλά μέρα. Αν η Τουρκία κάνει ό,τι χρειάζεται με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα. Θα χιονίσει στα νησιά. Αυτοί που τους έσυραν σε αυτές τις περιπέτειες, όσοι φιλικοί κι αν φαίνονται, θα εξαφανιστούν αμέσως, φυσικά».

Ο Φ. Οκτάι χρησιμοποίησε και ιστορικά παραδείγματα, προκειμένου να καταστήσει πιο πειστική τη γνώμη του.

Αναφέρθηκε προσβλητικά και εριστικά στην περίπτωση της Σμύρνης, έχοντας προφανώς υπ’ όψη το γεγονός ότι, χθες, η πατρίδα μας τίμησε τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, καθώς, επίσης, και στην περίπτωση της Κύπρου, οποία βιώνει το δράμα της τουρκικής εισβολής από το 1974.

Ο Φ. Οκτάι δήλωσε σχετικά: «Γι’ αυτό λέμε: “μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, μην ξεχνάτε την Κύπρο”. Έτσι είναι ο κόσμος, μη νομίζετε ότι η φύση αλλάζει»



Τα πιο σημαντικά