Φωτογραφίες παιδιών που πέθαναν από χημικές επιθέσεις στη Συρία και συγκλονίζουν τον πλανήτη

6 Απριλίου, 2017 3:33 ΜΜ
More videos

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται για 6η χρονιά. Είναι μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των διαφόρων επαναστατικών ομάδων στη Συρία. Οι αντάρτες θέλουν να παραιτηθεί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς η οικογένειά του κυβερνά τη χώρα από το 1971. Κατηγορούνται για διαφθορά και αναξιοκρατία.

Ο εμφύλιος πόλεμος, σημαίνει ότι διάφορες περιοχές στη Συρία βρίσκονται υπό την κυριαρχία είτε των κυβερνητικών δυνάμεων, είτε των ανταρτών.

Η φράση “κατεστραμμένη από τον πόλεμο”, σίγουρα ισχύει για τη Συρία.

BBC

Πολλοί από τους υποστηρικτές του Άσαντ είναι σιίτες, ενώ η πλειοψηφία των ανταρτών είναι σουνίτες. Οι σουνίτες μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 74% του πληθυσμού της Συρίας, ενώ μόνο το 13% των Σύρων είναι σιίτες μουσουλμάνοι. Η συριακή κυβέρνηση υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν. Εν τω μεταξύ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία έχουν δώσει όπλα στους αντάρτες. Άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Τουρκία και η Ιορδανία, εμπλέκονται έμμεσα στον πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Mikhail Klimentyev/AP (via NPR)

Μόλις πρόσφατα έγινε μια χημική επίθεση στην πόλη Χαν Σεϊκούν στην επαρχία Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό την κατοχή των ανταρτών. Σε αυτή την πόλη βρίσκονται πολλοί πρόσφυγες από τη γειτονική πόλη Χάμα, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων.

Οι άνθρωποι κυριολεκτικά έπεφταν νεκροί, ενώ στέκονταν όρθιοι.

Edlib Media Center (Facebook)

Σύμφωνα με το Αl Jazeera, πέθαναν 72 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά. Πάνω από 550 τραυματίστηκαν.

Ήταν μια έκρηξη πένθους.

Edlib Media Center (Facebook)

Η χημική επίθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η New York Times ανέφερε:

“Οι ηγέτες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησαν τη συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και κάλεσαν τους προστάτες της, τη Ρωσία και το Ιράν, να αποτρέψουν μια επανάληψη αυτού που περιγράφεται ως έγκλημα πολέμου.”

Το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα, βομβαρδίστηκε λίγο αργότερα.

Edlib Media Center (Facebook)

Από την άλλη το CNN μετέδωσε:

“Η Ρωσία υποστήριξε ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από αέρια που απελευθερώθηκαν, όταν μια αεροπορική επιδρομή χτύπησε εργαστήρια στα οποία παρασκευάζονται πυρομαχικά χημικού πολέμου.”

Ο Άσαντ αρνείται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για τη χημική επίθεση.

Τα ιατρικά εφόδια ήταν περιορισμένα.

Edlib Media Center (Facebook)

Η Συρία είναι μία από τις χώρες που υπέγραψαν το πρωτόκολλο της Γενεύης, μια συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων στις διεθνείς συρράξεις.

Γι’ αυτό τα Ηνωμένα Έθνη θα ερευνήσουν το γεγονός.

Τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα στα χημικά.

Edlib Media Center (Facebook)

Όσοι επιβίωσαν, αντέκρουσαν τα λεγόμενα του Άσαντ, λέγοντας ότι η επίθεση έγινε νωρίς το πρωί, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνταν. Όσοι ήταν ήδη έξω, είδαν Συριακά μαχητικά να ρίχνουν βόμβες.

Οι γονείς άντεξαν τον δικό τους πόνο, για να μπορέσουν να σώσουν τα παιδιά τους.

Edlib Media Center (Facebook)

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αποποιείται την ευθύνη για τη χημική επίθεση.

Edlib Media Center (Facebook)

Οι γιατροί που έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, ανέφεραν ότι τα συμπτώματα ήταν ίδια με αυτά μιας έκθεσης σε αέριο σαρίν. Αυτή η πληροφορία οδηγεί πολλούς να πιστέψουν ότι ο πρόεδρος Άσαντ ήταν υπεύθυνος για τη χημική επίθεση.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

Ακολουθήστε μας στο facebook: