Φωτίου: «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες στη φτώχεια. Εμείς τη μειώσαμε»

Οκτώβριος 20, 2018 5:00 ΜΜ
More videos

Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην προ της κρίσης εποχή σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της φτώχειας εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, συμπληρώνοντας ότι και την εποχή της ευμάρειας η φτώχεια ήταν ψηλά.

«Ήδη αυτή τη στιγμή, μετά βεβαιότητος, είμαστε στα προ εποχής κρίσης επίπεδα για την παιδική φτώχεια και αυτό θα αποδειχθεί περίτρανα, όταν θα βγουν του χρόνου τα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2018, όπου θα φανεί μια τεράστια πτώση και στη φτώχεια και στην παιδική φτώχεια, με νούμερα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Κληθείσα να σχολιάσει τα στοιχεία για την παιδική φτώχεια και τη φτώχεια, που δημοσίευσαν αντίστοιχα ο ΟΟΣΑ και η Eurostat, η κ. Φωτίου υπενθύμισε: «Η χώρα μας τις εποχές της ευμάρειας εξακολουθούσε να είναι από τις πρώτες στην παιδική φτώχεια και γενικά στη φτώχεια.

Η παιδική φτώχεια το 2008 ήταν εξαιρετικά υψηλά, στο 23%, δηλαδή πριν αρχίσει η κρίση ήταν πάρα πολύ ψηλό το ποσοστό εκείνη την εποχή και στο 28,1% ήταν η φτώχεια, σύμφωνα με την αντίστοιχη έκθεση της Eurostat . Το 2008 το κατώφλι της φτώχειας στην Ελλάδα ήταν ετήσιο εισόδημα 6.480 ευρώ και αυτό το κατώφλι το 2016 έφτασε τις 4.500 ευρώ –γι’ αυτό λέμε ότι φτωχοποιήθηκαν οι μεσαίες τάξεις».

Στο πλαίσιο αυτό, η αν. υπουργός εξήγησε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το 2015 παρέλαβε με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ, την παιδική φτώχεια στο 26,5% και μέσα σε δύο χρόνια -με τα εισοδήματα του 2015 και του 2016- το ποσοστό μειώθηκε κατά δύο μονάδες «στο 24,5% μέσα σε δύο χρόνια». «Όταν βλέπετε στοιχεία του 2017 τα εισοδήματα είναι του 2016.

Τα δύο εκείνα χρόνια κάναμε τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και δώσαμε μέσα σε 3 χρόνια συνολικά 1,6 δισ.ευρώ σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής ασφυξίας, όταν μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ για τη φτώχεια», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι οι πρόσφατες εκθέσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις δράσεις, που υλοποιήθηκαν το 2017 και συγκεκριμένα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης «το οποίο επίσης ρίχνει την παιδική φτώχεια και την φτώχεια γενικότερα και επίσης δεν έχουν υπολογιστεί και όλες οι δράσεις που έχουμε κάνει το 2017 και 2018».

«Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο είχαν ψηλά την παιδική φτώχεια και τη φτώχεια και στις εποχές της ευμάρειας, αλλά δεν δώσανε ούτε ένα ευρώ όταν οι άνθρωποι βρέθηκαν σε πολύ μεγάλη εξαθλίωση και κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δύο χρόνια να ρίξει κατά δύο μονάδες την παιδική φτώχεια και κατά μία μονάδα τη φτώχεια γενικά», είπε και απαντώντας στην κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε:

«Χωρίς την τηλεοπτική και επικοινωνιακή υπεροπλία, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε σήμερα να ανοίξει το στάμα της με αυτά που έχει κάνει […] Αιδώς Αργείοι. Ο τελευταίος που πρέπει να μιλάει για την παιδική φτώχεια είναι η Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι του παιδιού, να σταματήσουν».

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις υποστήριξης του παιδιού και των οικογενειών η αν. υπουργός σημείωσε ότι «τα οικογενειακά επιδόματα, τα παραλάβαμε στα 650 εκατ. τα οποία δίνονταν σε 700.000 οικογένειες και μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν οι οικογένειες που το παίρνουν σε 900.000 και τα ποσά έφτασαν στο 1 δισ. ευρώ.

Δίνουμε 152.000 ζεστά γεύματα κάθε μέρα για το παιδί. Για τους βρεφονηπιακούς παραλάβαμε 79.000 vouchers και τα φτάσαμε στα 227.000 μέσα σε τρία χρόνια τα συνολικά χρήματα που δίνονταν για το παιδί ήταν 800 εκατ. ευρώ το παραλάβαμε εκεί και το φτάσαμε στο 1,3 δισ., δηλαδή 500 εκατ. παραπάνω, μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας».