Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΦωτίου: «Δαπανήσαμε για τη φτώχεια 3,055 δισ. ευρώ μέσα σε μία τριετία»

Φωτίου: «Δαπανήσαμε για τη φτώχεια 3,055 δισ. ευρώ μέσα σε μία τριετία»

«Καταφέραμε να αντιστρέψουμε την πορεία της κοινωνικής διάλυσης. Δαπανήσαμε για τη φτώχεια 3,055 δισ. ευρώ μέσα σε μία τριετία, όταν, από το 2010 έως το 2015, για μία πενταετία, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν δώσει ούτε ένα ευρώ» τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Documento η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Αλλάξαμε το μοντέλο της πρόνοιας από μοντέλο που αφορά μόνο τους φτωχούς σε μοντέλο για όλους και την κάναμε ψηφιακή. Γι’ αυτό, δεν τα ψήφισε η ΝΔ, γιατί χαλούν τις πελατειακές σχέσεις» επισημαίνει η κ. Φωτίου, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής της δηλώνει: «Εμείς δίνουμε λόγο και φωνή στην κοινωνία και όχι στους βαρόνους των media».

«Αυξήσαμε τις δαπάνες για το παιδί από 800 εκατ. ευρώ το 2015 σε 1,3 δισ. ευρώ το 2018 και με τις δράσεις μας και τις δαπάνες για την ανεργία 780 εκατ. ευρώ για 215.000 ανέργους ρίξαμε την ανεργία από το 27,5% το 2015 στο 18,9% το 2018» σημειώνει η κ. Φωτίου.

Στην ερώτηση «τι θα απαντούσατε σε όσους θα σας πουν ότι το δικό μου παιδί ούτε φέτος κατάφερε να πάει στον παιδικό σταθμό», η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε μεταξύ άλλων: «Εμείς είμαστε από την πρώτη μέρα στο πλευρό των παιδιών και των γονιών τους. Η εύκολη απάντηση θα ήταν ότι εμείς φέτος βάλαμε 48.000 περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι το 2015. Η εύκολη απάντηση θα ήταν επίσης ότι εμείς βάλαμε την άνεργη μητέρα, όλους όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και όλα τα παιδιά από τις πυρόπληκτες περιοχές στο πρόγραμμα. Για εμάς, όμως, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Γιατί αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η κοινωνική καταγωγή δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον κάθε παιδιού και, ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι τα μέτρα για το παιδί πρέπει να είναι οριζόντια και να μην απευθύνονται μόνο στην ακραία φτώχεια, όπως θέλει το ΔΝΤ και ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς οραματιζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος που αγκαλιάζει την πλειονότητα των πολιτών. Η φροντίδα μας για το παιδί σχετίζεται άμεσα με το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με μεγαλοστομίες. Τα τελευταία 20 χρόνια, ένα μέτρο δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Από τη μελέτη και την εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών, εμείς στηρίξαμε τις πολιτικές μας σε τέσσερις δράσεις: Τα οικογενειακά επιδόματα, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολικά γεύματα και το νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή. Και τις κάναμε πράξη, παρά τη δημοσιονομική ασφυξία. Παραλάβαμε, όπως σας είπα, 79.000 vouchers για τους βρεφονηπιακούς το 2015 και φέτος δώσαμε περισσότερα από 127.000. Το ξέρω ότι δεν φτάνουν για όλα τα παιδιά, αλλά είναι αύξηση 60%. Και του χρόνου θα βάλουμε ακόμα περισσότερα. Προσεγγίζουμε με μεγάλη προσοχή το ζήτημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε την ουσία του προβλήματος που είναι η ανισοκατανομή των θέσεων που υπάρχει στη χώρα. Γνωρίζετε ότι από το σύνολο των 325 δήμων, οι 161 δεν έχουν ούτε έναν βρεφικό σταθμό; Εμείς καλέσαμε τους δήμους και τους προσφέραμε 15 εκατ. ευρώ, για να ιδρύσουν 10.000 νέες θέσεις. Ανταποκρίθηκαν 110 δήμοι και προχωράμε. Έχουμε σχέδιο, ώστε τα επόμενα χρόνια να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών».

Για τους στόχους του υπουργείου την επόμενη διετία, η κ. Φωτίου απαντά: «Επεκτείνουμε τα σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία (200 εκατ. ευρώ), ιδρύουμε τις υπόλοιπες 30.000 θέσεις που χρειάζονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για να μην μείνει κανένα παιδί εκτός (45 εκατ. ευρώ) και αυξάνουμε τα voucher, για να πάρουν όλα τα παιδιά. Υλοποιούμε το μεγάλο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, όλα τα παιδιά σε μία αγκαλιά και ενισχύουμε τους ηλικιωμένους (ΟΦΗΛΙ, 200 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, δίνουμε την επιδότηση στέγης το 2019 (400 εκατ. ευρώ για 1.3 εκατομμύρια νοικοκυριά) και 600 εκατ. ευρώ το 2020».

Σε ερώτηση για το έλλειμμα πληροφόρησης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε: «Μπορεί οι πολίτες να μην ακούνε και να μην βλέπουν από την τηλεόραση και τις εφημερίδες για τα επιδόματα που δίνουμε, για τα Κέντρα Κοινότητας, για τα σχολικά γεύματα, για την υπερπροσπάθεια που κάνουμε στους παιδικούς σταθμούς, στα Ιδρύματα, στις Κ.ΑΛ.Ο., αλλά τα βλέπουν στη ζωή τους, στην καθημερινότητά τους. Εμείς δεν είμαστε σαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που το πρώτο που τους ενδιέφερε ήταν να τα έχουν καλά με τα ΜΜΕ. Εμείς δίνουμε λόγο και φωνή στην κοινωνία και όχι στους βαρόνους των media».

 



Τα πιο σημαντικά