Φωτιά στην Λέσβο: Γυναίκες με δάκρυα και μια τσάντα πράγματα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

24 Ιουλίου, 2022 8:44 ΜΜ
More videos

Η φωτιά μαίνεται και η Λέσβος παραμένει σε κατάσταση συναγερμού. Οι κάτοικοι στη σεισμόπληκτη Βρίσα μπαίνουν στα λεωφορεία που έσπευσαν και τα δάκρυα στα μάτια τους, αποτυπώνουν την αγωνία και το φόβο που αισθάνονται…

Παρά τις προσπάθειες η μεγάλη φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και η Λέσβος μετράει πληγές. Τα καμένα σπίτια στα Βατερά, οι καταστροφές σε υποδομές και τα εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης που έγιναν στάχτη, είναι μόνο ο πρώτος απολογισμός. Με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς και τους Πυροσβέστες να κάνουν τα πάντα, για να σταματήσουν το κακό εδώ. Σε Βρίσα και Σταυρό που το μεσημέρι εκκενώθηκαν, οι κάτοικοι έβαλαν τα πιο απαραίτητα σε μια τσάντα και μπήκαν στα λεωφορεία που έσπευσαν για να τους απομακρύνουν.

Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώνεται ο οικισμός του Σταυρού στο βορειοανατολικό άκρο του μετώπου της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη νότια Λέσβο από χθες Σαββάτο στις 10:00 το πρωί.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το μέτωπο σε αυτήν την περιοχή είχε τεθεί υπό έλεγχο όμως οι άνεμοι ιδιαίτερα εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε εκεί από τη φωτιά είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της. Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δίνεται κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Σταυρό Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Βατερά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας:

Το μεσημέρι εστάλη μήνυμα 112 και στους κατοίκους της Βρίσας να απομακρυνθούν. Όλοι καλούνται να μετακινηθούν προς την περιοχή Πολιχνίτος και να ακολουθούν κατά γράμμα της οδηγίες των Αρχών. Στη Βρίσα το μέτωπο είχε απλώσει στη βόρεια πλευρά και κινείται βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βατερα. Τα εναέρια μέσα επιχειρούν κανονικά.

Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο δυτικό τμήμα της κεντρικής νότιας χερσονήσου της Λέσβου και το κύριο μέτωπο της φωτιάς έφθασε κυριολεκτικά στα όρια της Βρίσας. Του χωριού που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Και του οποίου οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώνονται σήμερα να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το μέτωπο αυτό, κινείται από τη Βρίσα μέχρι τα Βασιλικά. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη για να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει μέσα στο χωριό.

Δείτε τι λένε κάτοικοι της Βρίσας:

Πηγή: stonisi