Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΦωτιά στη Μαγνησία: «Όταν βρέξει οι καρκινογόνες ουσίες της φωτιάς θα περάσουν...

Φωτιά στη Μαγνησία: «Όταν βρέξει οι καρκινογόνες ουσίες της φωτιάς θα περάσουν στο πόσιμο νερό» – Καθηγητής κρούει τον κώδωνα κινδύνου

Τις τρομακτικές συνέπειες των εκρήξεων στη Νέα Αγχίαλο, που έκαψαν μεγάλο μέρος της Μαγνησίας, επισήμανε ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επέμεινε ότι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει να απαντήσει σχετικά με το «πώς», το «πότε» και το «με ποιον τρόπο» θα απομακρύνει την καύσιμη ύλη από το έδαφος της καμένης γης.

«Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται γι’ αυτήν τη δράση»

Ο καθηγητής είναι και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση χημικών κρίσεων. Όπως επισήμανε, στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, παρότρυνε να απευθυνθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο, ώστε μέλη του να ετοιμάσουν ένα μοντέλο απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι οι απαραίτητες ενέργειες πρέπει να προχωρήσουν από σήμερα κιόλας.

Φωτιά στη Μαγνησία

«Σε όλες τις χώρες, οι οποίες έχουν περάσει τέτοιες πυρκαγιές και τέτοιες φωτιές, το νούμερο ένα πράγμα που κάνουνε, είναι να απομακρύνουν γρήγορα την καύσιμη ύλη, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις στο Πεδίο σε διάφορα σημεία να γίνει μία χαρτογράφηση, ώστε ειδικά συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο της απομάκρυνσης. Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται γι’ αυτήν τη δράση αποκατάστασης, η οποία θα πρέπει να γίνει σε πάχος περίπου 15 km, διότι αν αρχίσει να βρέχει όλο αυτό το πράγμα, οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν αφήσει πάνω στο χώμα στα καμένα θα πάνε στο νερό.

«Είμαστε Αφρική, είμαστε Κίνα της εποχής ΄80 στη μεθοδολογία»

Οι ενέργειες αυτές οφείλουν να γίνουν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, αν δεν έπρεπε αυτήν τη στιγμή να έχουν ξεκινήσει, παίρνοντας δείγματα για να φτιαχτεί το μοντέλο. Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια στην Ευρώπη που φτιάχνουν μοντέλα και είναι απαραίτητο να γίνει. Είμαστε Αφρική, είμαστε Κίνα της εποχής ΄80 στη μεθοδολογία. Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αυτό που σας είπα. Να το ρωτήσετε αυτό, σας παρακαλώ πολύ δημόσια.

Ποιο το πρόγραμμα δράσης για την αποκατάσταση της απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης που είναι γεμάτο καρκινογόνα και που θα πάει στα νερά; Πώς θα γίνει; Θα μας το πούνε; Η Αντιπεριφερειάρχης(;) ο Περιφερειάρχης(;) η Αποκεντρωμένη(;) Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη. Αυτό που συνέβη στην Αγχίαλο είναι πρωτοφανές στην ιστορία. Θα γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες κάποια στιγμή. Αλλά το ζήτημα είναι τώρα τι γίνεται με τα μέτρα, ποια είναι η διαχείριση σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο και βασικότερο την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσα από δράσεις που συμβαίνουν ή που πρέπει να συμβούν», τόνισε.

Τα πιο σημαντικά