Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΦώφη Γεννηματά: Η κατάρα της οικογένειάς με τον καρκίνο

Φώφη Γεννηματά: Η κατάρα της οικογένειάς με τον καρκίνο

Σε πένθος βύθισε τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά. Κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γεωργίου Γεννηματά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, έφυγε από τη ζωή, στα 57 της χρόνια.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέληξε την Δευτέρα 25/10 στις 12.04 στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Είχε εισαχθεί στον Ευαγγελισμό στις 12 Οκτωβρίου με συμπτώματα ατελούς ειλεού, τα οποία αποδόθηκαν τελικά σε υποτροπή της βασικής της νόσου. Σημειώνεται ότι η Φώφη Γεννηματά μόλις ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά έχασε τους γονείς της από καρκίνο, οι οποίοι πέθαναν με 7 μήνες διαφορά ο ένας από τον άλλον.

Στις 25 Απριλίου 1994 έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς, σε ηλικία 55 ετών. Επτά μήνες νωρίτερα είχε πεθάνει η πολυαγαπημένη του σύζυγος Κάκια επίσης από καρκίνο.

Γιώργος Γεννηματάς: Όταν είχε μιλήσει για τη μάχη του με τον καρκίνο

Στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” ο Νίκος Χατζηνικολάου είχε παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Γεννηματά, μια ημέρα μετά τον θάνατό του. Η εκπομπή προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και το υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου.

Προβλήθηκαν αποσπάσματα από την εκπομπή – αφιέρωμα που είχε κάνει ο Φρέντυ Γερμανός το 1991 και στην οποία είχε μιλήσει ο Γιώργος Γεννηματάς, αλλά και η σύζυγός του Κάκια.

Επίσης προβλήθηκαν τρεις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει στον Νίκο Χατζηνικολάου ο σημαντικός πολιτικός. Η μία από αυτές ήταν τον Μάρτιο του 1992, λίγες ημέρες αφού είχε μάθει για το πρόβλημα της υγείας του. Όταν ρωτήθηκε για τη στάση που τήρησε απέναντι στο πρόβλημα υγείας του, που αποτελούσε ακόμη θέμα-ταμπού στην Ελλάδα, ο Γιώργος Γεννηματάς είχε απαντήσει:

“Έχω κάνει πολλές φορές αυτοκριτική και έχω κάνει και λάθη, αλλά δεν είχα σκοπό και δεν έχω σκοπό όσο ξετυλίγεται το νήμα της ζωής μου να διαπράξω το λάθος της απόκρυψης καν της αλήθειας. Δεν έχω μάθει να ζω με αυταπάτες ή με ψευδαισθήσεις.

Και δεν μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις στη σχέση που συνδέει πολιτικούς και πολίτες. Νομίζω ότι όφειλα να κάνω αυτό που έκανα ανεξάρτητα κόστους ή όχι… Δεν νομίζω ότι ήταν γενναία στάση, είναι στάση ζωής.

Ήταν και ένα μήνυμα σε κάποιους ανθρώπους που συμπάσχουν με το ίδιο πρόβλημα μαζί μου, τον καρκίνο για να το πούμε ανοιχτά. Να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να βουλιάξουν στην ηττοπάθεια, υπάρχει δυνατότητα αγώνα και σ’ αυτό το σημείο!” είπε πει ο Γιώργος Γεννηματάς.

Μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ όπου είχε υποβληθεί σε επέμβαση και είχε φθάσει στο κατώφλι του θανάτου όπως ο ίδιος είχε πει, σε δηλώσεις του στο “Ενώπιος Ενωπίω” και τον Νίκο Χατζηνικολάου είχε αναφέρει:

“Όταν φθάνει κανείς εκεί που έφθασα τότε τα πράγματα τα βλέπει ωριμότερα. Με βλέπετε περισσότερο σκληρό απ’ ό,τι με είδατε άλλες φορές γιατί πιστεύω ότι η ανθρωπιά έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Και κινδυνεύει να περάσει στην ελληνική κοινωνία σαν εκσυγχρονιστικότερο, ή από τη συντηρητική μεριά είτε και από εμάς μερικές φορές, ως το πιο σκληρό είναι, εγώ διαφωνώ. Εγώ πιστεύω ότι με έναν διάλογο μπορείς να περάσεις πολλά πράγματα και μπορείς να βρεις τη χρυσή τομή” είχε υπογραμμίσει.

Όταν η Φώφη Γεννηματά περιέγραφε τη μάχη των γονιών της

Η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στα “Μεσάνυχτα” και την Ελεονώρα Μελέτη το 2020 είχε πει για την περιπέτεια της υγείας των γονιών της:

“Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Παλεύαμε όλοι… Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους δύο ανθρώπους. Ήταν μαζί από 14 χρόνων. Ήταν μια ζωή μαζί, ο ένας για τον άλλον…” είχε αναφέρει.

Όπως είχε υπογραμμίσει επίσης: “Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη “καρκίνος”. Είχε καρκίνο στον μαστό. Ήταν περίπου ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Το έκρυβαν οι γυναίκες, δεν μιλούσαν.

Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ, ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε, να συνεχίσουμε με αγώνα, με προσπάθεια γιατί ποτέ δεν ξεφεύγεις πράγματι από αυτήν την ιστορία αλλά δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα, έχεις δικαιώματα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις (…) Πολύ περισσότερο από πριν (…).

Δεν νιώσαμε ποτέ στο σπίτι ότι είχαμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμη και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν. Όλα αυτά είναι πράγματα που εμένα με έχουν στιγματίσει, αυτό που είμαι σήμερα είναι γιατί έχω ζήσει αυτές τις στιγμές…”.

Στην επέτειο των 25 ετών από τον θάνατο της μητέρας της η Φώφη Γεννηματά είχε κάνει μία συγκινητική ανάρτηση όπου είχε γράψει: “Ζει η απουσία λοιπόν, μαζί μας ή και μόνη της, τη ζωή της.

Σωπαίνει, φθείρεται…χάνοντας χρώματα , πληθαίνοντας τη σκιά της…” 25 χρόνια είναι πολλά. Οι εικόνες ξεθωριάζουν, οι μνήμες ξεμακραίνουν κι όμως είσαι εδώ…

Κι όλο σου μοιάζουμε και πιο πολύ, ακόμα και σε αυτά για τα οποία σε πειράζαμε και γελούσες. Προχωράμε, τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα κι έχουν κάτι από τη γοητεία σου και την ομορφιά σου. Συνεχίζουμε και σε έχουμε στην καρδιά μας.

Για τον πατέρα της είχε πει: ” Ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για εμένα γιατί δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Όταν έχεις δικά σου παιδιά είναι πιο εύκολο να προχωρήσεις. Βυθίζεσαι. Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο βίαιη, τόσο άδικη, τόσο νέοι και οι δύο”.



Τα πιο σημαντικά