Οι Financial Times προτείνουν να ονομαστούν τα Σκόπια «Παιονία»

28 Ιουνίου, 2017 5:41 ΜΜ
More videos

Ένα νέο όνομα για τα Σκόπια προτείνουν οι ,  προκειμένου να λυθεί το Μακεδονικό και να αρθούν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας  για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η βρετανική εφημερίδα προτείνει να υιοθετηθεί ως επίσημο όνομα των Σκοπίων ένα αρχαιολληνικό τοπωνύμιο, η λέξη “Παιονία” που προδιόριζε την περιοχή του άνω Αξιού μέχρι τα δυτικά του Κιλκίς.   Στην Ελλάδα ελάχιστα χρησιμοποιείται πλέον. Υπάρχει μόνον σε παλιούς χάρτες και σε παλιά σχολικά βιβλία γεωγραφίας.

Οι Βρετανοί που την προτείνουν, εκτιμούν ότι θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας Μάλκομ Σπένσερ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ:

  • Οι Σκοπιανοί «θα είναι πολύ υπερήφανοι για αυτό το όνομα, γιατί σε αντίθεση με τη Μακεδονία, η Παιονία ποτέ δεν δήλωσε υποταγή στο Μεγάλο Βασιλιά της Περσίας τον 5ο π.Χ. αιώνα»
  • Οι αλβανόφωνοι των Σκοπίων – που ούτως ή άλλως  δεν θέλουν τον όρο “Μακεδονία”, θα προτιμούσαν το “Παιονία”, που συνδέεται με τις ιστορικές τους ρίζες: Η ιστοριογραφία αναφέρει ότι στην Παιονία κατοικούσαν φυλές Ιλλυριών.
  • Οι Ελληνες θα την παραχωρούσαν – χωρίς μεγάλη προθυμία – προκειμένου να διατηρήσουν την “αποκλειστικότητα”  της Μακεδονίας.

Επισημαίνεται ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή Δύση,  εμφανίζεται διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την Αθήνα για το όνομα, προκειμένου να αρθούν οι ελληνικές αντιρρήσεις για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.