Financial Times: Από την Ελλάδα περίμεναν την “κεραμίδα” από την Κίνα έρχεται…
Το κραχ στην Κίνα λούζει με κρύο ιδρώτα τους ηγέτες στον πλανήτη εξηγούν οι Financial Times και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη που καλλιεργούν κλίμα σκληρής αντιμετώπισης μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.
Tο άρθρο των Financial Times αναφέρει:
Εκατοντάδες κινεζικές εταιρείες έχουν σταματήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους, καθώς το Πεκίνο αγωνίζεται να θωρακίσει την οικονομία από την πιο απότομη πτώση των μετοχών στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.
Άλλες 173 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο στη Σαγκάη και στη Σεντζέν ανακοίνωσαν την αναστολή διαπραγμάτευσης μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη, ανεβάζοντας το σύνολο σε 940, ή περισσότερο από το 1/3 του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών στα δύο χρηματιστήρια.
Σε μια περαιτέρω ένδειξη της ανησυχίας σχετικά με την αγορά της Κίνας, τα εμπορεύματα υπέστησαν σοβαρό πλήγμα την Τρίτη, με το χαλκό να σημειώνει πτώση 8,4% τις τελευταίες δύο ημέρες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και να επιστρέφει στα χαμηλά του 2009..
Μετά τα υψηλά επταετίας πριν από ένα μήνα πριν, οι κινεζικές μετοχές έχουν υποστεί απότομη πτώση που προκλήθηκε από τη μείωση της χρήσης του margin για την αγορά μετοχών.
Η αξία όλων των εισηγμένων εταιρειών έχει μειωθεί κατά περίπου 3 τρισ. δολάρια αφού οι ιδιώτες επενδυτές έσπευσαν να μειώσουν τη μόχλευση στην αγορά.
Ο μεγαλύτερος αριθμός μετοχών στις οποίες έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση προέρχονται από την τομέα της τεχνολογίας ChiNext στην αγορά της Σεντζέν, αγορά που σημείωνε και τα μεγαλύτερα κέρδη φέτος και πλέον εμφανίζει τη μεγαλύτερη διόρθωση.
Το Πεκίνο έχει λάβει μέτρα για να κρατήσει την πτώση, με αγορές σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποφασίζοντας να σταματήσουν οι δημόσιες προσφορές και με τη μείωση στις προμήθειες για συναλλαγές. Μέχρι τώρα, οι προσπάθειές της έχουν αποτύχει να σταματήσουν τις ανησυχίες.
“Υπάρχει πανικός και δεν έχει σημασία πόσο οι αρχές επεμβαίνουν, αφού η παρέμβαση δεν μπορεί να σταματήσει την πτώση», δήλωσε ο Dong Tao, οικονομολόγος της Credit Suisse.
Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν για τέταρτη φορά στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις. Ο δείκτης Shanghai υποχώρησε 1,3% ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Shenzhen έχασε 5,3%.
Ο δείκτης Shenzhen σημειώνει κέρδη 36% φέτος ενώ είχε φτάσει σε απόδοση +122% ένα μήνα πριν. Στη διάρκεια του sell-off που ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου, οι δύο δείκτες έχουν υποχωρήσει κατά 33%, στην πιο απότομη πτώση τους από το 1992, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Ο Kevin Norrish, αναλυτής εμπορευμάτων στη Barclays, δήλωσε: «Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού. Οι προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία της Κίνας είναι αβέβαιες. Αν συνδυάσετε το τεράστιο ποσό των χρημάτων που έχει μπει χρηματιστήριο της Σαγκάης, με τον τρόπο που πέφτει η αγορά, υπάρχουν ανησυχίες ότι το αρνητικό κλίμα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία».
Οι κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες εκτός Κίνας έχουν επίσης πληγεί. Στο Χονγκ Κονγκ, οι εισηγμένες κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 3,3% την Τρίτη, διαγράφοντας τα κέρδη στο έτος, ενώ και οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν τη Δεύτερα.
Η επιτάχυνση στις αναστολές διαπραγμάτευσης έχουν οδηγήσει στο πάγωμα μετοχών συνολικής αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πτώση.
Η Haitong Securities, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι θα διαθέσει 15 δισ. γουάν, περίπου 2,4 δισ. δολάρια για να βοηθήσει “να διατηρηθεί η σταθερότητα” της αγοράς μετοχών, μετά την απόφαση 21 χρηματιστηριακών εταιρειών το Σαββατοκύριακο να χρησιμοποιούν τα δικά τους κεφάλαια για να αγοράσουν μετοχές.
Ο Σύνδεσμος Εισηγμένων Εταιρειών στην Κίνα, μια οργάνωση με έδρα το Πεκίνο, ζήτησε από εταιρείες, βασικούς μετόχους και ανώτερα στελέχη να χρησιμοποιήσουν τις επαναγορές για να “σταθεροποιηθούν οι τιμές των μετοχών”.
Η ίδια η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της για την υποστήριξη των μετοχών, κάτι που ο. κ Dong της Credit Suisse το περιγράφει ως την κινεζική εκδοχή της ποσοτικής χαλάρωσης.
Παρά τις συντονισμένες κινήσεις, πολλοί πιστεύουν ότι η αντιστροφή των μοχλευμένων θέσεων θα συνεχίσει να παρασύρει τις τιμές των μετοχών. Αναλυτές της Citigroup προειδοποιούν ότι μόνο το ένα τέταρτο των συναλλαγών με περιθώριο έχουν κλείσει μέχρι σήμερα.
“Όλη αυτή η δραστηριότητα έχει υποστηρίξει την άποψη ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι σε κατάσταση πανικού», έγραψε ο Mark Williams της Capital Economics. “Αλλά είναι πολύ αργά – και πιθανότατα αντιπαραγωγικό – να παρέμβει [τώρα]. Η ζημιά έγινε όταν η φούσκα αφέθηκε να φουσκώσει”.
Financial Times, euro2day.gr