Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
διάφοραΦάλαινες φυσητήρες βρέθηκαν γεμάτες με πλαστικά και εξαρτήματα αυτοκινήτου στην Γερμανία.

Φάλαινες φυσητήρες βρέθηκαν γεμάτες με πλαστικά και εξαρτήματα αυτοκινήτου στην Γερμανία.

Δεκατρείς φάλαινες φυσητήρες βρέθηκαν στην παραλία Schleswig-Holstein στην Γερμανία νωρίτερα αυτό το χρόνο. Το αποτέλεσμα της νεκροψίας έδειξε κάτι πολύ άσχημο και ανησυχητικό.

Σύμφωνα με το δελτίου τύπου του Εθνικού Πάρκου “Wadden Sea” τα στομάχια τεσσάρων φαλαινών που ξεβράστηκαν στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας ήταν γεμάτα με πλαστικά σκουπίδια και εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Οι εμπειρογνόμωνες είπαν, ότι βρήκαν ένα κάλυμμα κινητήρα αυτοκινήτου, ένα μεγάλο δίχτυ για αλιεία γαρίδων και απομεινάρια από έναν πλαστικό κουβά.

Ο Robert Habeck, υπουργός περιβάλλοντος στο κρατίδιο του Schleswig-Holstein, δήλωσε: “Τα ευρήματα αυτά δείχνουν τα αποτελέσματα των κοινωνιών που είναι προσανατολισμένες στο πλαστικό. Τα ζώα καταναλώνουν ακούσια πλαστικά απόβλητα, τα οποία τα αναγκάζουν να υποφέρουν ή στην χειρότερη περίπτωση τα κάνουν να λιμοκτονούν, έχοντας γεμάτα στομάχια.”

Ο Nicola Hodgkins από τον Οργανισμό για την διάσωση των Φαλαινών και των Δελφινιών επανέλαβε τα ίδια πράγματα, λέγοντας: “Παρά το γεγονός, ότι τα μεγάλα κομμάτια δημιουργούν προφανή προβλήματα, όπως το να μπλοκάρουν το έντερο, δεν πρέπει να υποτιμάμε τα μικρότερα κομμάτια, που μπορούν να δημιουργήσουν χρόνια προβλήματα για όλα τα είδη των κητωδών.”

1

Ωστόσο, η ομάδα των ερευνητών που πραγματοποίησε την αυτοψία δήλωσε, ότι δεν ήταν μόνο τα πλαστικά απόβλητα που προκάλεσαν τον θάνατο των φαλαινών. Η Ursula Siebert, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την έρευνα της χερσαίας και υδάτινης άγριας ζωής  στο Πανεπιστήμιο της Κτηνιατρικής στο Ανόβερο δήλωσε, ότι τα ζώα πέθαναν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι πιθανό να κολύμπησαν σε ρηχές θάλασσες, καθώς αναζητούσαν για καλαμάρια. Ωστόσο, οι φυσητήρες, που ήταν όλοι αρσενικοί και ηλικίας 10- 15 ετών, δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος τους σε τόσο ρηχά νερά και κατά συνέπεια τα εσωτερικά τους όργανα κατέρρευσαν.

2

“Πιθανολογείται, ότι οι φάλαινες χάθηκαν και μπήκαν στα νερά της Βόρειας Θάλασσας, όπου ο βυθός δεν είναι αρκετά βαθύς, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολιστούν και να πεθάνουν”, δήλωσε ο Danny Groves, εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού WDC.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, ότι ο θάνατος των φαλαινών οφείλεται στην ανευθυνότητα των ανθρώπων και τα σκουπίδια που ρίχνουν στις θάλασσες, τα οποία καταλήγουν στα στομάχια των φαλαινών.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται μια νεκρή φάλαινα με γεμάτο το στομάχι της από πλαστικά απόβλητα.

Το 2011 ένας νεαρός αρσενικός φυσητήρας ξεβράστηκε στις ακτές της Μυκόνου. Οι βιολόγοι υποστηρίζουν, ότι είχε καταπιεί κάποιο τεράστιο καλαμάρι, αφού το στομάχι του ήταν πολύ διεσταλμένο. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, βρήκαν σχεδόν εκατό πλαστικές σακούλες και άλλα κομμάτια από απόβλητα μέσα στο έντερό του.



Τα πιο σημαντικά