Φαλάσαρνα: H ελληνική παραλία που με την ομορφιά της κόβει την ανάσα

26 Απριλίου, 2015 11:52 ΜΜ
More videos

Εκεί που το γαλάζιο της θάλασσας σμιλεύει την ακτή. Εκεί που το χάδι της αμμουδιάς μένει ανάμνηση για όλο το χειμώνα.

Τα Φαλάσαρνα βρίσκονται στη δυτική ακτή της Κρήτης. Στα Φαλάσαρνα υπάρχει μικρός οικισμός που διαθέτει μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νομού Χανίων και της Κρήτης, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε καλοκαίρι.

Φαλάσαρνα. Βραβευμένη ως μία από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, καταφέρνει ακόμη να κρατάει την ομορφιά της ανέγγιχτη! Εδώ, στη δυτικότερη ακτή της Κρήτης, στο ακρωτήριο της Γραμβούσας, τα καταγάλανα νερά κλέβουν κάτι από τη λευκή λάμψη της αμμουδιάς και κάθε κόκκος άμμου αναδεικνύει την καθαρότητα και τη λάμψη των νερών.

63391195

«Η πρώτη πόλη προς την πλευρά που δύει ο ήλιος ονομάζεται Φαλάσαρνα»αναφέρουν πηγές του 3ου π.Χ. αιώνα. Η Φαλάσαρνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης και το όνομά της αποδίδεται στη νύμφη-τοπική ηρωίδα Φαλασάρνη.

pa6-ksirokampos

Χτισμένη στον ναυτικό δρόμο που ένωνε την Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων με το Αιγαίο, άκμασε ως ναυτική δύναμη με κλειστό λιμάνι, ισχυρές οχυρώσεις και δικό της νομισματοκοπείο. Μπορεί, με τους αιώνες, να έχασε τη δύναμη της, η ομορφιά της όμως παραμένει ανέπαφη για τους σύγχρονους επισκέπτες.

Περιοχή Natura2000

3663681356_5f3793513c_b

Είναι -και δικαίως- προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της, με τέσσερις παραλίες σ’ έναν μαγευτικό όρμο. Οι δύο πρώτες διαχωρίζονται με αμμόλοφους και η νοτιότερη, η Παχιά Άμμος, είναι και η μεγαλύτερη σε μήκος και πλάτος.

Αν κατέβουμε ακόμη πιο νότια, θα συναντήσουμε κρυμμένες, δύο ακόμη παραλίες. Η μία, με άμμο και βράχια στο βυθό και η άλλη, με βότσαλα, δίπλα σε ένα μικρό λιμανάκι. Η ηρεμία και η γαλήνη που επικρατούν εδώ είναι εξωπραγματικές. Ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού, ο καθένας έχει το χώρο και την ησυχία του.

elafonissi falasarna-02

Οι βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν την καθιστούν εξαιρετικό σημείο για αιωροπτερισμό. Μένω να χαζεύω και απολαμβάνω τους σύγχρονους Ίκαρους που απογειώνονται και πετούν πάνω από την αρχαία Φαλάσαρνα με τον ελαφρύ σκελετό του «αετού» τους.

2172large 20131222012831

Υπέροχα καθαρά νερά, τεράστια παραλία, τμήματα του τείχους της Ακρόπολης, απομεινάρια σπιτιών, ηρεμία και εξωπραγματική ομορφιά, αρχαίοι τάφοι και ένας πέτρινος θρόνος ο οποίος εκτιμάται πως ήταν αφιερωμένος στο θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα. Τι άλλο να ζητήσω, ψυχή μου, από τούτο το καλοκαίρι;

1518864003_ad6c86e807_b

falasarnabeach2 falasarna-33 chania-falasarna

paralia-falasarna-6

Περισσότερες πληροφορίες στο explorecrete.com

Ακολουθήστε μας στο facebook: