Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΕυωδίασε η Θεσσαλονίκη απ' το Μύρο του Αγίου Δημητρίου

Ευωδίασε η Θεσσαλονίκη απ’ το Μύρο του Αγίου Δημητρίου

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει στην αγιοτόκο Θεσσαλονίκη, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις του Πολιούχου της, Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, το απόγευμα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2022, με την τελετή του καθαγιασμού του Αγίου Μύρου του.

Η αθρόα προσέλευση των πιστών, επιβεβαίωσε την ανάγκη των ανθρώπων για την εναπόθεση των ελπίδων τους και την ενίσχυση και ενδυνάμωση του αγώνα τους στον θαυματουργό στρατιώτη και Μάρτυρα του Χριστού, Άγιο Δημήτριο.

Σύσσωμη η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης, Ιερός Κλήρος και ευσεβής Λαός έλαβαν μέρος στη μοναδική αυτή στιγμή κατά την οποία τελείται η μυστηριακή αυτή Ακολουθία, γεμάτη ιστορικά βιώματα, συμβολισμούς, αγώνες, θυσίες και εναπόθεση ελπίδων.

Ο Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος λαμβάνοντας τις ικεσίες των προστρεχόντων σε αυτόν, δίνει τη δική του ευλογία με την από αιώνες προσφορά του θαυματουργού του Μύρου.

Ένα ζωντανό θαύμα του Θεού και μία μεγάλη ευλογία του Μεγαλομάρτυρος προς τους πιστούς Χριστιανούς που επικαλούνται τις ακοίμητες πρεσβείες του.

Της Ακολουθίας προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Σερρών κ. Θεολόγος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος και Λαγκαδά κ. Πλάτωνας, συμπαραστατούμενοι από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Παναγιώτατος κ. Άνθιμος ξεκλείδωσε την Λάρνακα του Μεγαλομάρτυρος και το μύρο του Αγίου ευωδίασε θαυμαστώς τον ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο Ιερό Ναό με τους πιστούς να παρακολουθούν με δέος και ευλάβεια την Τελετή και να περιμένουν με υπομονή για να λάβουν το μύρο.

Το πρωί, Κλήρος και Λαός, αποχαιρέτησαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Γεροντίσσης από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου.

Για τον φετινό λαμπρό εορτασμό εργάστηκαν άοκνα ο Προϊστάμενος του Ιστορικού Ναού Παν. Αρχ. π. Δαμασκηνός Πέτικας, οι Εφημέριοι και μια μεγάλη ομάδα επιτρόπων, συνεργατών και εθελοντών.

Στο τέλος οι Ιερείς διένειμαν το μύρο σε όλους τους συμμετέχοντες της Ακολουθίας του Καθαγιασμού, μέσα και έξω από τον εμβληματικό Ναό!

Τα πιο σημαντικά