Ευλογιά πιθήκων: Απομονωμένος και γεμάτος εξανθήματα ο 29χρονος στο Αττικόν

22 Μαΐου, 2022 10:43 ΜΜ
More videos

Συναγερμός σήμανε και στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό του πρώτου ύποπτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων. O 29χρονος  Ρουμάνος που βρίσκεται στο Αττικόν έχει γεμίσει σε όλο του το σώμα με τα χαρακτηριστικά εξανθήματα της νόσου, ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν ότι έχει ανεμοβλογιά. Τι λέει ο ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο Star για τη νόσο.

Ανεμοβλογιά δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του ύποπτου κρούσματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο στο Αργοστόλι. Ο άνδρας θα υποβληθεί σε επαναληπτικές εξετάσεις, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Την ίδια ώρα, ο 29χρονος τουρίστας νοσηλεύεται πλήρως απομονωμένος στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Αττικόν» και παραμένει σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας δεν μπορεί να βγει από το δωμάτιο, από την πόρτα ή τον εξαερισμό και έτσι εξασφαλίζεται ότι ο ιός δεν μπορεί να «ξεφύγει» μέσα στο νοσοκομείο. Σε αντίστοιχο δωμάτιο νοσηλεύεται και η φίλη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, ενώ έχει εμφανίσει τα χαρακτηριστικά έντονα δερματολογικά εξανθήματα σε όλο του το σώμα.

Αύριο αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για να γνωρίζουμε αν τελικά αυτό είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων ή αν πρόκειται για οποιαδήποτε άλλη μεταδοτική νόσο.

Ο 29χρονος είχε φτάσει για διακοπές την περασμένη Κυριακή στην Κεφαλονιά μαζί με τη φίλη του. Το ζευγάρι έφτασεε στο νησί με πτήση τσάρτερ και έμεινε σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα.

Πριν δύο μέρες ο νεαρός εμφάνισε εξάνθημα και όταν ζήτησε ιατρική βοήθεια σήμανε συναγερμός, καθώς τα συμπτώματα έδειξαν ευλογιά των πιθήκων. Η σύντροφος του, όπως έγινε γνωστό, δεν παρουσιάζει κάποια ύποπτη συμπτωματολογία. Ωστόσο μεταφέρθηκε και εκείνη στην Αθήνα μέσα σε ειδική κάψουλα.

Βασιλακόπουλος στο Star: «Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πιο δύσκολα από τον κορωνοϊό» 

Για το πρώτο πιθανό κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, την εξάπλωση της νόσου, την επαναφορά της μάσκας, αλλά και τη θεραπεία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αρχίζοντας, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα από τον κορωνοϊό για δύο λόγους: πρώτον επειδή μεταδίδεται από τα μεγάλα σταγονίδια μέσω του αναπνευστικού και δεύτερον δεν κινδυνεύει κάποιος από τους ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Αναφορικά με την επαναφορά της μάσκας, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς και το να κρατάμε αποστάσεις μπορεί να μας προστατέψει: «Η λογική λέει ότι με το να κρατάμε στοιχειώδεις αποστάσεις από τον συνάνθρωπό μας, δε θα έχουμε σοβαρή μετάδοση από αυτή τη νόσο επειδή μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια. Το να βάλουμε όμως τη μάσκα όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός είναι μια καλή ενέργεια», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ως προς τη θεραπεία, τονίζοντας ότι είναι μια ασθένεια γνωστή από το 1970 και ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.