Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Έχουμε βγει 2,5 φορές στις αγορές»

27 Νοεμβρίου, 2018 6:38 ΜΜ
More videos

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στόχο την υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους, υποστήριξε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι είναι θετική η υπεραπόδοση», είπε ο κ. Τσακαλώτος, παρά το γεγονός ότι την τελευταία διετία η οικοδόμηση υπερπλεονάσματος μέσω φορολόγησης και καθυστέρησης στις πληρωμές του Δημοσίου είναι ένα από τα κυριότερα διαπραγματευτικά εργαλεία της κυβέρνησης στις επαφές με τους θεσμούς.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να υποβαθμίσει τις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που καθιστούν ακριβή την έξοδο στις αγορές.

Σημείωσε πως η Αθήνα έχει βγει «δυόμιση φορές» στις αγορές, ενώ απέδωσε το ύψος του κόστους δανεισμοί σε «διάφορους λόγους».

«Αν βγούμε ξανά στις αγορές δεσμεύεστε να παραδεχθείτε ότι πετύχαμε; Δεν σας βγήκαν οι συντάξεις. Αν βγούμε στις αγορές θα παραδεχθείτε ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα;» ρώτησε ο ΥΠΟΙΚ, απαντώντας σε ερωτήσει του αρμόδιου τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Σταϊκούρα.

Υιοθετώντας γραμμή επίθεσης κατά της ΝΔ ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως τοποθετεί χαμηλά τον πήχη με αποτέλεσμα να τον υπερπηδά ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα.

Είπε ειρωνικά στον κ. Σταϊκούρα πως του δίνει τις καλύτερες ασίστ, και τον παρομοίασε με τον παλαίμαχο αστέρα του NBA Τζον Στόκτον, που έχει το ρεκόρ σε τελικές πάσες.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί αλλά αντιμετωπίζει την πραγματικότητα ως «ήρεμη δύναμη».