Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΕυχάριστα νέα από τον Πλεύρη: Ανακοίνωσε το τέλος σε όλα τα μέτρα...

Ευχάριστα νέα από τον Πλεύρη: Ανακοίνωσε το τέλος σε όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό

Την τυπική λήξη της πανδημίας κορωνοϊού θα σημάνει στη χώρα μας η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στο τέλος Μαρτίου για την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της λοίμωξης covid-19.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση των υποχρεωτικών μέτρων που μας συνοδεύουν ακόμη και στοχεύουν κυρίως στην προστασία των ευάλωτων και των ηλικιωμένων έναντι του κορωνοϊού.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Θάνος Πλεύρης, έκανε τη σχετική εισήγηση στην Επιτροπή των ειδικών στη διάρκεια της συνεδρίασής της και αυτή έγινε αποδεκτή από τους επιστήμονες.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε όλους τους άλλους χώρους που ήταν μέχρι τώρα επιβεβλημένη η εφαρμογή της. Η υποχρέωση για τη χρήση μάσκας θα παραμείνει ωστόσο για όλους όσους βρίσκονται και κινούνται μέσα στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές καθώς και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Αίρεται επίσης η υποχρεωτικότητα σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των εβδομαδιαίων αρνητικών διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προκειμένου αυτοί να πηγαίνουν στην εργασία τους (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα).

Κατά τον ίδιο τρόπο δεν θα απαιτείται πλέον η διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό και η υποβολή του στη σχετική πλατφόρμα για να ενεργοποιηθεί αυτομάτως η δυνατότητα για πενθήμερη αναρρωτική άδεια στον ασθενή με λοίμωξη covid-19. Πλέον, οι ασθενείς θα λαμβάνουν την αναρρωτική άδεια μετά από ιατρική επίσκεψη και γνωμάτευση όπως γίνεται σε περίπτωση νόσησης τους.

Όπως τόνισε ωστόσο ο υπουργός Υγείας, «παραμένει η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δήλωσε:

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδέκτη από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων.

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

Τα πιο σημαντικά