Έξι διεθνείς οργανισμοί «κατσαδιάζουν» τη Ν.Δ. – Βούκινο για την ελευθερία των ΜΜΕ

31 Μαρτίου, 20227:41 ΜΜ
More videos

Έξι διεθνείς οργανισμοί για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσαν έκθεση που κατηγορεί το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ότι προσπαθεί να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης…

Σε μια συνέντευξη στην Euractiv την περασμένη εβδομάδα ο Pavol Szalai, επικεφαλής στην Ε.Ε. των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), δήλωσε: «Στην Ελλάδα μπορούμε να δούμε μια σκόπιμη πολιτική βούληση για μείωση της ελευθερίας του Τύπου. Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος είναι ένας από τους δύο δημοσιογράφους της ΕΕ που δολοφονήθηκαν πέρυσι».

Η έκθεση συντάχθηκε μετά από επίσκεψη στη χώρα μας τον Δεκέμβριο του 2021.

Η έκθεση του Media Freedom Rapid Response (MFRR) σημείωσε ότι η κρίση που επηρεάζει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να «ελέγχει το μήνυμα» και να ελαχιστοποιήσει τις επικριτικές και διαφωνούμενες φωνές.

«Εφημερίδες και μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ή τηρούν ουδέτερη στάση στοχοποιούνται από την κυβέρνηση και καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση που υπονομεύει τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες. Αυτό επιδεινώθηκε περαιτέρω από την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την κατανομή της κρατικής διαφήμισης και τη διανομή της με βάση κομματικές γραμμές» προστίθεται στην έκθεση, η οποία αναφέρει επίσης ότι η δημοσιογραφική κάλυψη του προσφυγικού, όπως οι παράνομες επαναπροωθήσεις, γίνεται «ολοένα και πιο δύσκολη».

«Οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι συνδέονται με την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και την απροθυμία να αποδεχθεί τον δημόσιο έλεγχο της, οδηγώντας σε εμπόδια στην αναφορά, όπως αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, περιορισμός πρόσβασης, παρακολούθηση και παρενόχληση».

Για το θέμα αυτό η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι θεσμικά κατοχυρωμένη. «Κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται ελεύθερα, ανά πάσα στιγμή, μέσω των μέσων ενημέρωσης της επιλογής του» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συντηρητικό κόμμα.

«Η έκθεση υπογραμμίζει πώς η Ελλάδα γίνεται μια προβληματική χώρα σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και δημοκρατίας» έγραψε στο Twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα είπε στο euractiv.cz τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της Ε.Ε. που θεωρούνται «προβληματικές» όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2021.

Ερωτηθείσα εάν η Επιτροπή ανησυχεί για αυτές τις κατατάξεις, πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στην EURACTIV Greece ότι «ο δείκτης ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης είναι μια σημαντική πηγή ενημέρωσης της Επιτροπής για το έργο της και δίνουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό».

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News