Εξαιρετικές συμβουλές που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

17 Νοεμβρίου, 20154:35 ΜΜ
More videos

‘Όλοι έχουν τα δικά τους εσωτερικά ψυχολογικά όρια, μέσα από τα οποία αισθάνονται ασφαλείς και άνετοι. Αυτό είναι που ονομάζουμε ‘η ζώνη άνεσης’. Είναι αυτά τα όρια που μας κάνουν να κρατάμε  άχρηστες, χαλασμένες σχέσεις, μια βαρετή δουλειά που δεν μας προσφέρει καμιά χαρά και τρόπους σκέψης που μας κάνουν κακό. Αλλά η ζωή κινείται συνεχώς και εμείς ποθούμε για νέα, φωτεινά συναισθήματα, καινούργια συμβάντα  και το πιο σημαντικό, αλλαγή.

Να ένα άρθρο γεμάτο με  κίνητρα που θα σας βοηθήσει να βρείτε το κουράγιο και να κάνετε ένα βήμα μπροστά προς κάτι νέο και ενδιαφέρον βελτιώνοντας έτσι την ζωή σας.

Ίσως σκεφτείτε: ‘Τι κακό είναι να ζω στην άνεση και την ασφάλεια;’

Λοιπόν, βασικά, δεν υπάρχει τίποτα το κακό αλλά το να μένεις μέσα στην ζώνη ασφαλείας σου μπορεί να είναι ένα πραγματικό εμπόδιο στην εξέλιξη του εαυτού σου και στην κατάκτηση νέων δεξιοτήτων.

Εάν μπορέσουμε να βγούμε από την ζώνη άνεσης θα βρεθούμε αμέσως στην ‘ριψοκίνδυνη ζώνη’. Το να βρούμε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να βγούμε από την ζώνη άνεσης και να μπούμε στην ριψοκίνδυνη ζώνη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την προσωπική ανάπτυξη.

Γενικά, όσο πιο νέος είναι κάποιος, τόσο πιο εύκολο είναι να διευρύνει  αυτό που βλέπει σαν την ζώνη άνεσης του.

Πως μπορείτε να καταλάβετε ότι έχετε κολλήσει στην “ζώνη άνεσης” σας; Ρωτήστε τον εαυτό σας,ποια είναι η αντίδρασή σας σε κάποια καινούργια κατάσταση που αντιμετωπίζετε ή σκέφτεστε; Θα είναι ίσως τελείως διαφορετική -ενθουσιασμός,περιέργεια,ενδιαφέρον,ανησυχία. Αλλά μια έντονη αίσθηση φόβου  είναι η καλύτερη ένδειξη ότι δεν ανυπομονείτε καθόλου να βγείτε από την ζώνη άνεσης σας.

Λοιπόν, πως βγαίνεις από αυτή; Ο καλύτερος τρόπος για να βγεις είναι να συνειδητοποιήσεις ότι πραγματικά έχεις κολλήσει. Δεν θα καταφέρεις τίποτα αν δεν καταλάβεις ότι το τέλμα είναι αυτό που καθορίζει αυτή την στιγμή την ζωή σου.

Είναι σημαντικό να δείτε ποιοι είναι οι τομείς της ζωής σας που αποτελούν την ζώνη άνεσης ώστε να σπάσετε να  απαγορευτικά όρια τους. Μπορεί να είναι η δουλειά σας,η σχέση σας, η πόλη, το διαμέρισμα που ζείτε,κάθε τι που κάποτε σας άρεσε αλλά έπαψε ποια να σας αρέσει, κάθε τι που πια δεν σας ταιριάζει. Φοβούμαστε την αλλαγή αλλά δεν κάνουμε και τίποτα για αυτά που δεν θέλουμε.

Ένα θηρίο στο κλουβί

Μια φορά ήταν μια αρκούδα κλεισμένη σε ένα μικρό κλουβί. Μέσα εκεί μπορούσε να κάνει μόνο τέσσερα βήματα μπροστά και τέσσερα πίσω. Περπατούσε με αυτόν τον τρόπο όλη μέρα. Οι επισκέπτες στον ζωολογικό κήπο ένιωθαν λύπη για την αρκούδα. ‘Θα ήταν πιο χαρούμενη εάν ήταν ελεύθερη,’ έλεγαν.

Σύντομα, τα κλουβιά στον κήπο αντικαταστάθηκαν με άλλα πιο ευρύχωρα και με πολύ γρασίδι. Η αρκούδα θα είχε ακόμα και λιμνούλα και οι φύλακες ήταν ευχαριστημένοι που το θηρίο θα είχε το νέο του ‘παλάτι.’

Τελικά, όταν  η αρκούδα μεταφέρθηκε εκεί, κοίταξε γύρω, έκανε δειλά ένα βήμα, μετά προσεχτικά άλλο ένα βήμα, μετά δυο ακόμα…Μετά γύρισε και έκανε τα συνηθισμένα της τέσσερα βήματα πίσω. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα σύνορα του μικρού κλουβιού υπήρχαν μόνο στην φαντασία της.

Για να βγείτε από την ζώνη άνεσης, πρέπει να σταματήσετε να φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι νέο και να αγκαλιάσετε την αλλαγή. Να μερικές συμβουλές για να το πετύχετε:

  1. Αλλάξτε μικρές συνήθειες

Διαλέξτε έναν άλλο δρόμο για την δουλειά,αλλάξτε τις καθημερινές συνήθειες, πηγαίνετε σε άλλη καφετέρια,ή κατάστημα και αγοράστε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που θα αγοράζατε.

  1. Κάντε μια νέα γνωριμία

Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να βγείτε από την ζώνη άνεσης. Δεν έχει σημασία που και πως θα γίνετε φίλοι με αυτό το πρόσωπο. Το σημαντικό είναι ότι δεν το έχετε συναντήσει πιο πριν.

  1. Γραφτείτε σε κάτι ή σε μαθήματα εκπαίδευσης για βελτίωση του εαυτού σας

Ίσως είναι η ώρα να γραφτείτε για να μάθετε κάποια ξένη γλώσσα ή να βελτιώσετε μια ικανότητα που έχετε και που πάντα ονειρευόσασταν να κάνετε. Απλά κάντε το! Το τώρα είναι πάντα η κατάλληλη στιγμή.

  1. Μάθετε κάτι καινούργιο

Μάθετε κιθάρα,να φτιάχνετε σούσι,να ζωγραφίζετε – όλες αυτές οι δραστηριότητες και κυριολεκτικά κάθε άλλο, μπορεί να είναι τέλειο αν θέλετε να περάσετε πέρα από τα σύνορα της ζώνης άνεσης σας.

  1. Διαβάστε ένα βιβλίο,παρακολουθήστε μια ταινία ή ακούστε μουσική που δεν συνηθίζατε

Σας αρέσει η ροκ; Δοκιμάστε την τζαζ. Σας αρέσουν τα μελό; Δοκιμάστε τα θρίλερ. Λατρεύετε τις αστυνομικές ιστορίες; Δοκιμάστε ποίηση. Διευρύνετε τον ορίζοντα σας. Θα μεγαλώσετε την γνώση σας και τα ενδιαφέροντα σας.

  1. Κάντε ένα ξαφνικό ταξίδι

Μην σχεδιάζετε τίποτα από πριν. Κάντε τα όλα την τελευταία στιγμή. Ίσως είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Αλλά σίγουρα θα έχετε μια νέα και συναρπαστική εμπειρία και θα γίνετε καλύτεροι σαν άτομο.

  1. Επισκεφτείτε ένα νέο μέρος

Γιατί να μην φάτε ένα βράδυ σε άγνωστο εστιατόριο ή να εξερευνήσετε κάποια μέρη της πόλης που δεν έχετε πάει ποτέ; Νέα συναισθήματα είναι πάντα δίπλα σας αν απλώσετε το χέρι.

  1. Ντυθείτε με νέο τρόπο

Αλλάξτε την εμφάνισή σας και θα βρεθείτε έξω από την ζώνη άνεσης σας. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να αφήσει τουλάχιστον μια φορά το αγαπημένο της τζιν στην άκρη και να βάλει μια φούστα ή φόρεμα. Οι άνδρες δεν εξαιρούνται από τον κανόνα. Μερικές φορές είναι καλύτερα να αλλάξεις το άνετο μπλουζάκι με ένα κομψό πουκάμισο.  Ανανεώστε το στιλ σας – δεν θα απογοητευθείτε!

  1. Μετακινήστε τα πράγματα γύρω σας

Κοιτάξτε το σπίτι σας. Σας αρέσει όπως είναι; Ίσως είναι καιρός να αλλάξετε τα πράγματα γύρω σας λιγάκι και να βάλετε νέα χρώματα και πράγματα. Αυτό επίσης βοηθά – το φυσικό συνηθισμένο περιβάλλον είναι επίσης μέρος της ζώνης άνεσης σας.

Για το τέλος θα σας πούμε μια ιστορία που απεικονίζει τέλεια την συμπεριφορά μας όταν έχουμε κολλήσει στην ζώνη άνεσης και στους συνηθισμένους στείρους τρόπους σκέψης:

Φανταστείτε ότι οδηγείτε ένα τανκ. Κινείστε αργά  και κοιτάτε μέσα από το παραθυράκι στο μπροστινό μέρος, από μια μικρή τρύπα. Εσείς είστε ο οδηγός – η ζωή σας είναι το τανκ. Μέσα από αυτό βλέπετε τους άλλους ανθρώπους να περπατούν, να ερωτεύονται, να κάνουν φίλους, να φιλονικούν, να δουλεύουν, να ξεκουράζονται, να διαβάζουν κτλ…

Νομίζεις ότι είναι ανόητοι. Τι θα γίνει αν ένα όπλο τους σημαδεύει αυτή την στιγμή; Ή αν ο εχθρός επιτεθεί; Τι θα κάνουν; Δεν έχουν καν πανοπλία. Καλύτερα να μείνω εδώ στο τανκ ασφαλής, λέτε στον εαυτό σας. Βέβαια κάνει ζέστη εδώ μέσα. Και κουνάει συνεχώς. Δεν υπάρχει αρκετός χώρος. Αλλά τουλάχιστον είμαι ασφαλής εδώ μέσα!

Και ο χρόνος περνά. Η ζωή περνά. Εδώ μέσα στο τανκ, ο οδηγός πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, χωρίς καν να έχει αρχίσει να ζει. Μερικοί άνθρωποι όταν δεν έχουν τίποτα να χάσουν αποφασίζουν να κατεβούν έξω αλλά  αφού δεν έχουν και πολύ  χρόνο ακόμη  μπαίνουν ξανά μέσα. Έχουν συνηθίσει εκεί, μέσα στον οπλισμό τους.

Απλά φανταστείτε πόσα εκπληκτικά πράγματα χάνετε, μένοντας μέσα στο τανκ. Ναι, φοβάστε! Αλλά πρέπει να βγείτε έξω. Ρωτάτε γιατί; Γιατί δεν μπορείτε να σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας στριμωγμένος σε αυτό το στενό,περιοριστικό μηχάνημα. Γιατί η ζωή είναι ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Και εσείς έχετε μόνο μια ζωή!

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News