Εξαπλασιάστηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου οι αποφυλακίσεις το 2015-2018

11 Οκτωβρίου, 2018 11:37 ΜΜ
More videos

Σε 341 ανέρχονται , οι αποφυλακίσεις που έγιναν το διάστημα 2015-18 στο πλαίσιο των αποσυμφορητικών νόμων (323 με τις διατάξεις Παρασκευόπουλου), αριθμός εξαπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία ( 57 την περίοδο 2009-2014).

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της απάντησης του υπουργείου Δικαιοσύνης σε ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία αυτά το ποσοστό των αιτήσεων κρατουμένων για αποφυλακίσεις που τελικώς εγκρίθηκαν ανέρχεται σε 85%, καθώς απορρίφθηκαν μόλις 60 αιτήσεις.

Τέλος, 79 συνολικά ήταν οι περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου ως κατηγορίες που δικαιολογούν την πρόωρη αποφυλάκιση, χωρίς ωστόσο- όπως τουλάχιστον λέει το Ποτάμι- να διευκρινίζεται αν οι αποφυλακίσεις έγιναν με πιστοποιητικό αναπηρίας λόγω ψυχικής νόσου όπως στην περίπτωση Φλώρου.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

«Δύο μέρες μετά τη νέα παράταση που έδωσε ο υπουργός κ. Καλογήρου στην ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού παραδέχεται ότι τα τελευταία 3 χρόνια εξαπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία, ο αριθμός των αποφυλακίσεων για λόγους “αναπηρίας”» ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ποτάμι.

»Η απάντηση του υπουργείου ενισχύει όσα εδώ και τρία χρόνια καταγγέλλει Το Ποτάμι. Ο νόμος Παρασκευόπουλου από την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών οδήγησε σε μια «βιομηχανία» αποφυλακίσεων με ευνοημένους αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Αναλυτικά:

– Σε 341 ανέρχονται οι αποφυλακίσεις για λόγους αναπηρίας την τριετία 2015 – 18 (εξ αυτών οι 323 είναι με το νόμο Παρασκευόπουλου) όταν την 5ετία 2009 14 ήταν μόλις 57.

– Εγκρίθηκε το 85% (!) των αιτήσεων κρατουμένων για λόγους υγείας. Την τελευταία 3ετία έχουν εκδοθεί συνολικά 341 βουλεύματα για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας και 60 είναι τα απορριπτικά βουλεύματα – ποσοστό απόρριψης δηλαδή μόλις 15%.

– Οι περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου ως νέα κατηγορία για πρόωρη αποφυλάκιση ανέρχονται σε 79, χωρίς όμως το Υπουργείο να απαντάει ξεκάθαρα πόσοι τελικά αποφυλακίστηκαν με βάση πιστοποιητικό αναπηρίας λόγω ψυχικής νόσου όπως στην περίπτωση Φλώρου.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε την ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού εδώ.

Δείτε την απάντηση του Yπουργείου Δικαιοσύνης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ