Εξαντλούνται στα φαρμακεία οι μάσκες K95 – Στα ύψη οι τιμές εώς και 5 ευρώ

24 Δεκεμβρίου, 20213:35 ΜΜ

Εξαντλήθηκαν ήδη σε πολλά φαρμακεία οι μάσκες ΚΝ95 που παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που τις καθιστούν υποχρεωτικές σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς.

«Δεν ήταν έτοιμη η εφοδιαστική αλυσίδα έτοιμη για αυτό που έγινε και σε πάρα πολλά φαρμακεία καταγράφονται ελλείψεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μικρό απόθεμα και καλύπτουμε τη ζήτηση» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ ο φαρμακοποιός, Κώστας Κακονίκος.

Αναφορικά με την αύξηση των τιμών σημείωσε: «Δεν έχουν αυξήσει οι προμηθευτές τις τιμές. Ίσως επειδή εξαντλούνται οι πιο οικονομικές, να έχουν μείνει στην αγορά οι πιο ακριβές. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει καταγραφεί αύξηση των τιμών. Ανάλογα την προέλευση, αν θα είναι κινέζικη ή ευρωπαϊκή, ή την συσκευασία, μπορεί να είναι από 0,30 ευρώ μέχρι 0,80 ευρώ η μονάδα ή κατά μέσο όρο».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι τις βρήκε 1 ευρώ τη μία, ο κ. Κακονίκος είπε:

«Ανάλογα με το από πού έχει προμηθευτεί ο κάθε συνάδελφος, μπορεί να υπάρχει μια διακύμανση στις τιμές ίσως άθελά μου να σας έδωσα μια εκτίμηση χαμηλότερη και αφορά σε πολυσυσκευασίες, δηλαδή πακέτα που έχουν μέσα πέντε, 10 ή 20 μάσκες. Όταν αγοράζουμε συσκευασίες, το ανά μονάδα κόστος είναι χαμηλότερο».

Απαντώντας στο ερώτημα αν πρέπει να προτιμήσει κανείς μάσκες κινέζικης ή ευρωπαϊκής προέλευσης σημείωσε: «Όσες είναι κατασκευασμένες στην Κίνα είναι οικονομικότερες από τις ευρωπαϊκής προέλευσης» επισήμανε ο κ. Κακονίκος. Ωστόσο, τόνισε ότι παρέχουν την ίδια προστασία.

Το να προκαλέσουν αύξηση των τιμών οι ελλείψεις στην αγορά το διάστημα των εορτών, ο ίδιος απάντησε πως «είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς».

Πάντως στα σούπερ μάρκετ, ενδεικτικά η τιμή τους είναι περίπου στα 2,5 ευρώ σε πακέτο των πέντε, ενώ η μονάδα βγαίνει οικονομικότερα όταν αγοράζονται σε μεγαλύτερες συσκευασίες από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Τι είναι οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 ή Ν95 και πόσο μειώνουν την μετάδοση του κορονοϊού

Το FFP (Filtering Face Piece) είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο προδιαγραφών για τις μάσκες υψηλής προστασίας, με την αποτελεσματικότητά τους να κλιμακώνεται σε τρεις βαθμούς προστασίας, από το ένα (χαμηλότερο) έως το τρία (υψηλότερο), με άλλα λόγια δεν έχουν όλες οι μάσκες αυτού του είδους ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές. Οι μάσκες FFP2 φιλτράρουν τουλάχιστον το 94% όλων των σωματιδίων, περιλαμβανομένων των μεταφερόμενων με τον αέρα ιών όπως ο κορονοϊός. Παρόμοια επίπεδα προστασίας παρέχουν το αμερικανικό πρότυπο προδιαγραφών Ν95 και το κινεζικό πρότυπο ΚΝ95. Οι μάσκες αυτές διαθέτουν αρκετά στρώματα διαφορετικών υφασμάτων, μεταξύ των οποίων ένα φίλτρο από πολυπροπυλένιο που μπορεί να παγιδέψει τα μικρότερα σωματίδια στον αέρα.

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή Ν95 ή KN95, ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τις άκρες τους, μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, έδειξε μια πρόσφατη γερμανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαβεβαίωσαν ότι οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα. Υπολόγισαν ότι μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα.

Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορονοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%. Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90% αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεν θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης. Όταν και οι δύο μιλάνε φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Η μελέτη υπολόγισε ότι αν τόσο ένας άνθρωπος μολυσμένος με κορονοϊό όσο και ένας χωρίς τέτοια λοίμωξη φορούν καλά εφαρμοσμένες μάσκες αυξημένης προστασίας, ο μέγιστος κίνδυνος μόλυνσης μετά από 20 λεπτά ακόμη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου ένα τοις χιλίοις (0,1%), δηλαδή μία πιθανότητα στις χίλιες ο ένας να κολλήσει τον άλλο. Αν οι μάσκες τους δεν εφαρμόζουν καλά, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι γύρω στο 4%. Αν και οι δύο φοράνε καλά εφαρμοσμένες απλές ιατρικές (χειρουργικές) μάσκες, μέσα σε ένα 20λεπτο η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού είναι έως 10%.

Όπως επισημαίνει το διεθνούς κύρους βρετανικό περιοδικό «Economist», οι μάσκες υψηλής προστασίας έχουν γίνει υποχρεωτικές σε μερικές χώρες της Ευρώπης, ενώ γενικότερα στην «γηραιά» ήπειρο λίγοι άνθρωποι πια φοράνε υφασμάτινες μάσκες ως προστασία κατά της Covid-19, αντίθετα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου οι ενισχυμένες μάσκες είναι πιο σπάνιες. Μελέτη στο περιοδικό «Journal of Education and Health Promotion» έδειξε ότι οι χειρουργικές μάσκες έχουν τριπλάσια αποτελεσματικότητα από τις υφασμάτινες χειροποίητες, αλλά υστερούν έναντι των μασκών υψηλής προστασίας, γι’ αυτό και η σύσταση στην Ελλάδα είναι πλέον να φοριούνται δύο απλές μάσκες ταυτόχρονα, αν κάποιος δεν φοράει μάσκα FFP2, N95 ή KN95.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News