Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
Ελλάδα«Έξαλλος» ο Σωτήρης Τσιόδρας: «Ακούγονται πολλές αντιεπιστημονικές ανοησίες»

«Έξαλλος» ο Σωτήρης Τσιόδρας: «Ακούγονται πολλές αντιεπιστημονικές ανοησίες»

Έρχεται έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με ανεμβολίαστους

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για τον κορονοϊό και τα εμβόλια εμφανίστηκε ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας και τόνισε πως όσοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία του κορονοϊού συμβάλλουν στην «επικοινωνία του κινδύνου», όπως είπε.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για μελέτες που μιλούν για θεωρίες για την προέλευση του ιού, για την προέλευσή του από εργαστήρια», σημείωσε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προς τιμήν του ελληνοαμερικανού Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Yale, Ν. Χρηστάκη. Του επιστήμονα που έχει προβλέψει πως η πανδημία του κορονοϊού θα ταλαιπωρήσει τον πλανήτη, έως το έτος 2024.

«Όσο περισσότερο εμβολιασμένος είναι ο πληθυσμός, στο 70% με 75%, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας»
Αναφερόμενος στην «επικοινωνία του κινδύνου», όπως την χαρακτήρισε, τόνισε πως είναι πολλοί αυτοί που διατυπώνουν «αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πως γίνεται η σύγκριση των δεδομένων», προσθέτοντας πως χρειάζεται προσεκτική και αμερόληπτη αξιολόγηση των στοιχείων.

Έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με ανεμβολίαστους

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας στοιχεία για την πανδημία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) προέβλεψε πως έρχεται έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με πολλούς ανεμβολίαστους πολίτες και υπογράμμισε πως, όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους θανάτους.

«Όσο περισσότερο εμβολιασμένος είναι ο πληθυσμός, στο 70% με 75%, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας», σημείωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως,«όσο περισσότερο διστακτικός είναι κάποιος τόσο περισσότερο θα πρέπει να του δώσεις κίνητρα για να εμβολιαστεί».

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε, ωστόσο, πως η Ελλάδα αντεπεξήλθε σε ικανοποιητικό βαθμό με την πανδημία, καθώς στα πρώτα κύματα, οι πολίτες άκουγαν τους ειδικούς και συμμορφώνονταν με τους κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό.

«Είναι άδικο να προσπαθείς να συγκρίνεις χώρες που έχουν διαφορετικά μέτρα και διαφορετική αποδοχή των μέτρων και διαφορετική εφαρμογή των μέτρων», ανέφερε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής κ. Ν Χρηστάκης σημείωσε πως θα ήταν τραγική εξέλιξη να ξεφύγει ο ιός από τα εμβόλια και να καταστεί ακόμη πιο θανατηφόρος, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, παρουσίασε διεξοδικά την προσφορά και το έργο των πανεπιστημιακών κλινικών στην νοσηλεία και την αποθεραπεία ασθενών με νόσο Covid 19.

Τα πιο σημαντικά