Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΕξαφανίστηκε χτες η θάλασσα στο Ναύπλιο αποκαλύπτοντας καινούργια παραλία

Εξαφανίστηκε χτες η θάλασσα στο Ναύπλιο αποκαλύπτοντας καινούργια παραλία

Εντυπωσιακή για ακόμη μια φορά η άμπωτη στην πόλη του Ναυπλίου την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 με τη θάλασσα στην παραλία του Ναυπλίου στον μυχό του Αργολικού κόλπου να έχει τραβηχτεί προς τα μέσα πολλά μέτρα, αποκαλύπτοντας στην ουσία μια καινούργια παραλία.

nauplio megalh ampoth1

nauplio megalh ampoth2

Η παλίρροια, είναι το φαινόμενο εκείνο, το οποίο είτε διεγείρει την άνοδο του νερού της θάλασσας, είτε την πτώση του. Κατά την παλίρροια, έχουμε δύο βασικά αποτελέσματα, την πλημμυρίδα και την άμπωτη.

nauplio megalh ampoth4

nauplio megalh ampoth6

Μια λεπτομέρεια που έχει σημασία είναι οτι παλίρροια δεν είναι η άνοδος και η πτώση του νερού της θαλάσσης, αλλά η διέγερση ώστε να γίνει αυτό!

nauplio megalh ampoth5

nauplio megalh ampoth8

Η πλημμυρίδα είναι αποτέλεσμα της παλίρροιας, όπου το νερό “φουσκώνει”, έχουμε δηλαδή άνοδο του νερού της θάλασσας. Κατά το φαινόμενο της πλημμυρίδας, η στάθμη του νερού έχει ανέβει και η θάλασσα καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια στεριάς, στο σημείο που παρατηρούμε το φαινόμενο αυτό.

nauplio megalh ampoth10

nauplio megalh ampoth7

Ένα ακόμα αποτέλεσμα της παλίρροιας είναι η άμπωτη, όπου το νερό “ξεφουσκώνει”, έχουμε δηλαδή πτώση του νερού της θάλασσας. Κατά το φαινόμενο της αμπωτης, η στάθμη του νερού πλέον έχει πέσει, και όπως είναι λογικό, η θάλασσα καλύπτει μικρότερη επιφάνεια στεριάς στο σημείο που παρακολουθούμε να συμβαίνει (γιατί σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη, μπορεί να έχουμε πλημμυρίδα!)

nauplio megalh ampoth12

nauplio megalh ampoth14

Το φαινόμενο αυτό που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ωρο οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στη περιστροφή αυτών των ουράνιων σωμάτων.

nauplio megalh ampoth16

nauplio megalh ampoth21

Η φάση της παλίρροιας όπου τα νερά παρουσιάζουν το μεγαλύτερο “ημερήσιο” ύψος λέγεται πλήμμη (high water) (h/w). Το αντίθετο, η φάση όπου τα νερά παρουσιάζουν το μικρότερο “ημερήσιο” ύψος λέγεται ρηχία (low water) (l/w). Η υψομετρική διαφορά μεταξύ πλήμμης και ρηχίας ονομάζεται εύρος παλίρροιας (range of tide).

nauplio megalh ampoth18

nauplio megalh ampoth23

nauplio megalh ampoth25

Επίσης να σημειώσουμε πως δεν συμβαίνει το φαινόμενο αυτό μόνο στο νερό της θάλασσας αλλά και σε λίμνες, ποτάμια, κλπ.

nauplio megalh ampoth26

nauplio megalh ampoth28

nauplio megalh ampoth29

Το φαινόμενο στο Ναύπλιο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό λόγω του μεγέθους της έκτασης που αποκαλύπτεται από την άμπωτη καθώς και από την διάρκεια του.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Τα πιο σημαντικά