Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
διεθνήΕυρωπαϊκή Επιτροπή: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλωνία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλωνία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλωνία παράνομο και υπενθυμίζει ότι αν γινόταν ένα νόμιμο δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας τότε αυτό θα σήμαινε ότι και η συγκεκριμένη επικράτεια θα βρισκόταν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγχρόνως ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η βία δεν μπορεί να είναι μέσο για επίλυση πολιτικών διαφορών και ότι η Επιτροπή έχει «εμπιστοσύνη στην ηγεσία του πρωθυπουργού Μ. Ραχόι» να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος. O κ. Γιούνκερ και ο κ. Ραχόι αναμένονται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία τις επόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα, η ακριβής δήλωση είναι η παρακάτω: «Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλωνία δεν ήταν νόμιμο. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επανέλαβε επανειλημμένα ο Πρόεδρος Γιουνκέρ, πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη της Ισπανίας.

0a97bf19b53477ca0cfbb88ad581aaab

Επαναλαμβάνουμε επίσης τη νομική θέση της Επιτροπής και των προκατόχων της. Εάν ένα δημοψήφισμα οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από την επικράτεια, τότε θα βρισκόταν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από τις καθαρά νομικές πτυχές αυτού του θέματος, η Επιτροπή πιστεύει ότι τώρα είναι η στιγμή για ενότητα και σταθερότητα, όχι διχασμό και κατακερματισμό.

Καλούμε όλους τους σχετικούς παίκτες να κινηθούν πολύ γρήγορα από την αντιπαράθεση στο διάλογο. Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα μέσο στην πολιτική. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ηγεσία του πρωθυπουργού M. Ραχόι να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών που κατοχυρώνονται σε αυτό».

Γερμανία: Η αυτονομιστική πολιτική δεν επιλύει τα προβλήματα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι οι εξελίξεις στην Καταλωνία είναι «ανησυχητικές» και ότι η αυτονομιστική πολιτική δεν είναι η λύση, ύστερα από το χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, που αμαυρώθηκε από τη βία.

«Η αυτονομιστική πολιτική δεν επιλύει προβλήματα», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Ροτ. «Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν αυστηρά τις αρχές και τους κανόνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Ο Ροτ δήλωσε επίσης ότι οι πολιτικές συγκρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου αντί με βία στους δρόμους. «Και οι δύο πλευρές χρειάζεται να πουν ότι είναι έτοιμες να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Ροτ.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

[kathimerini]

Τα πιο σημαντικά