Το Μινιόν, το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των Αθηναίων, θα αποκτήσει σύντομα «ζωή».
Η εταιρεία Dimand Real Estate Development, που ανέλαβε την ανακατασκευή, επέλεξε την πρόταση του ισπανικού αρχιτεκτονικού γραφείου Minos Digenis Arquitectos και ήδη οι εργασίες της πρόσοψης του κτιρίου έχουν ξεκινήσει.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και το κτίριο θα έχει μεικτή χρήση, καθώς θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα αλλά και διαμερίσματα.
«Η πρόταση που παρουσίασε η md Arquitectos βασίζεται στην άρθρωση των τριών διαφορετικών κτιρίων που αποτελούν το εμπορικό κέντρο (που χωρίζονται μεταξύ τους με σεισμικούς αρμούς) μέσω μιας σπονδυλωτής πρόσοψης που αποτελείται από ένα πλαίσιο από κάθετες και οριζόντιες λάμες αλουμινίου, διαφορετικού χρώματος σε κάθε κτίριο.
»Σε επίπεδο λειτουργικού προγράμματος, το ισόγειο και οι τρεις πρώτοι όροφοι θα προορίζονται για εμπορική χρήση, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι θα χρησιμοποιηθούν για γραφεία», περιγράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο.
Παράλληλα, σε αυτόνομο κτίριο στην πίσω πλευρά θα αναπτυχθούν περίπου 30-40 διαμερίσματα. Καθώς βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί τα μεγέθη κάθε τύπου ιδιοκτησίας ούτε βέβαια και οι τιμές πώλησης, αλλά υπολογίζεται να ξεκινούν από τα 60-65 τ.μ. και κάποια ίσως θα είναι λίγο μεγαλύτερα. Το περιβάλλον της Dimand ωστόσο ξεκαθαρίζει πως δεν επιθυμεί τη λειτουργία των διαμερισμάτων σε χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αντιθέτως, απευθύνονται αποκλειστικά σε μόνιμους κατοίκους, καθώς στόχος της Dimand είναι, μόλις ολοκληρωθεί το φιλόδοξο έργο της ανακατασκευής του, να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό που θα συμβάλλει στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και στην αναβίωση της Πατησίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών.
Στο νέο Μινιόν θα αναπτυχθούν περίπου 30-40 διαμερίσματα.
Η ιστορία του «Μινιόν»
Από τη δεκαετία του 1950 το πρώτο περίπτερο με το όνομα «Μινιόν», που ίδρυσε το 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς με έναν συνεταίρο, εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα.
Τη δεκαετία του ’70 είχε πια καταστεί ένα μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής πολυκατάστημα και σημείο αναφοράς.
Οι μεγάλοι πήγαιναν για τα ψώνια τους, τα παιδιά χάζευαν τις κυλιόμενες σκάλες και φωτογραφίζονταν με τον Πινόκιο, τον Κάπτεν Χουκ και ένα σωρό ήρωες κινουμένων σχεδίων, ενώ το Μινιόν ήταν το πρώτο κατάστημα που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε εποχές που δεν θα το φανταζόταν κανείς.
Ωστόσο, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, μια μεγάλη φωτιά, που αποδείχτηκε πως οφειλόταν σε εμπρησμό, κατέστρεψε το πολυκατάστημα. Εμεινε μόνον ο σκελετός, ενώ οι ζημιές ανήλθαν σε δισεκατομμύρια δραχμές.
Το Μινιόν κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και άνοιξε ξανά τις πύλες του 1983, έχοντας περάσει στα κρατικά χέρια. Παρά τις όποιες προσπάθειες, το πολυκατάστημα δεν κατάφερε να χαράξει με χρυσά γράμματα τη συνέχειά του.
Ο σκληρός ανταγωνισμός και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες οδήγησαν το Μινιόν το 1998 στη χρεοκοπία, αλλά του έδωσαν θέση στις καρδιές των Αθηναίων.
Για πολλά χρόνια το κτίριο παρέμενε σε αχρησία, μέχρι που, κατόπιν διαγωνισμού, πέρασε στην Dimand.