Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024
κατασκευέςΈτσι φτιάχνεται η στεφάνη και το ταμπλό μιας μπασκέτας.

Έτσι φτιάχνεται η στεφάνη και το ταμπλό μιας μπασκέτας.

Το 1893 κατασκευάζονται τα πρώτα μεταλλικά στεφάνια με δίχτυ που συγκρατεί την μπάλα. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρώτα διχτάκια ήταν “κλειστά”, και ύστερα από κάθε καλάθι οι παίκτες χρησιμοποιούσαν σκάλα για να “απελευθερώσουν” την μπάλα.

1

cres P

Το 1895 αρχίζει η τοποθέτηση ταμπλό πίσω από το καλάθι. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο γιατί οι θεατές συχνά – πυκνά “έκρυβαν” την μπάλα και καθυστερούσαν την εξέλιξη του αγώνα.

1

cres P

Αργότερα το 1980 το ΝΒΑ αποφασίζει να εφοδιάσει τα γήπεδα του με ελαστικά στεφάνια, αφού ο θηριώδης σέντερ των Φιλαντέλφεια Σίξερ Ντάριλ Ντόκινς (που αυτοαποκαλείτο “Σοκολατένιος Κεραυνός”) πραγματοποίησε διπλή επιδρομή διαλύοντας δύο ταμπλό μέσα σε 22 μέρες της σεζόν 1979-80.

1cres P

Τα κατορθώματα του Ντόκινς ξεπέρασε ο σύγχρονος Σακίλ Ο’ Νηλ, ο οποίος, αφού τα στεφάνια δε σπάνε πια, “κατέβασε” μια φορά το ταμπλό και άλλη μια ολόκληρη μπασκέτα.

1

cres P

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως πώς φτιάχνεται το ταμπλό μιας μπασκέτας; Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μεγάλη τέχνη και μεράκι μέχρι να φτάσει στα χέρια μας. Σε Αυτό το βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την διαδικασία κατασκευής του.

Δείτε το βίντεοΤα πιο σημαντικά