Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
χρήσιμαΈτσι χαλάει το πλυντήριο αλλά και τα ρούχα: 2 ολέθρια λάθη που...

Έτσι χαλάει το πλυντήριο αλλά και τα ρούχα: 2 ολέθρια λάθη που κάνουμε όλοι όταν βάζουμε υγρό πλυντηρίου

Υπάρχουν πολλά απορρυπαντικά στο εμπόριο για το πλυντήριο ρούχων και πολλές φορές δεν ξέρουμε ποιο να διαλέξουμε.

Η σκόνη πλυσίματος όπως την ξέραμε στο πρόσφατο παρελθόν, πούδρα και διάσπαρτη παντού, αφήνοντας ενδεικτικούς λεκέδες στα ρούχα, ειδικά αν είναι σκούρα, έχει σχεδόν αντικατασταθεί από την υγρή σκόνη πλυσίματος. Οι νοικοκυρές πιστεύουν ότι ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν υγρή σκόνη πλυσίματος και ότι το ζήτημα της χρήσης της είναι άσχετο, γιατί δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο και ιδιαίτερο σε αυτό, αλλά η πρακτική δείχνει ότι κάνουν λάθος.

Υπάρχουν πολλά βασικά λάθη που γίνονται κατά τη χρήση υγρών απορρυπαντικών, τα οποία όχι μόνο μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους, αλλά δημιουργούν και κίνδυνο να καταστραφούν τα υφάσματα, ακόμη και το πλυντήριο.

Δύο βασικά λάθη στη χρήση υγρών απορρυπαντικών ή στον τρόπο χρήσης της υγρής σκόνης πλυσίματος

kak polzovatsya stiralnoj mashinoj 2 750x500 1

Πλυντήριο: Τα λάθη που κάνουμε και καταστρέφουν τα ρούχα

1. Υπερβολική αυτοπεποίθηση της νοικοκυράς ή του νοικοκύρη

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση σκόνης πλυσίματος είναι μια στοιχειώδης δραστηριότητα, οι περισσότερες νοικοκυρές και νοικοκύρηδες δεν διαβάζουν τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στις συσκευασίες. Η ακριβής δόση σκόνης που συνιστά ο κατασκευαστής και αναγράφεται στην ετικέτα του σκευάσματος δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Χύνεται «με το μάτι», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος των υφασμάτων, οι συστάσεις στην ετικέτα, τα κιλά των ρούχων.

Αυτό τις περισσότερες φορές οδηγεί σε υπερβολική δόση απορρυπαντικού, πολύ αφρό στο πλυντήριο, δύσκολο ξέβγαλμα, παραμονή απορρυπαντικού στα υφάσματα, μείωση της αποτελεσματικότητας της υγρής σκόνης πλυντηρίου και γενικά σε κακά αποτελέσματα. Οι δόσεις που περιγράφονται στη συσκευασία δεν είναι τυχαίες. Αν τα ακολουθήσετε, θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το πλυντήριό σας. Αν δεν τους προσέξεις, ρισκάρεις τα ρούχα σου και το πλυντήριό σου.

2. Λανθασμένη χρήση απορρυπαντικών κατά το πλύσιμο στο χέρι

Υπάρχουν υφάσματα που κρατάμε μακριά από το πλυντήριο και πλένουμε με τον γνωστό παλιό τρόπο – σε λεκάνη.

Το πλύσιμο των χεριών αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Εκτός από το ότι ρίχνουν πολύ περισσότερο απορρυπαντικό, που καταστρέφει τα υφάσματα και ξεπλένεται δύσκολα, οι νοικοκυρές κάνουν και ένα άλλο βασικό λάθος – ρίχνουν το απορρυπαντικό στο νερό στο οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί το ρούχο.

Αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται, καθώς πολλά από τα υγρά απορρυπαντικά είναι χρωματιστά, αν τα ρίξετε στη λευκή μπλούζα στη λεκάνη μπορεί να προκαλέσει μόνιμους λεκέδες και το απορρυπαντικό δεν διαλύεται ομοιόμορφα στο νερό έτσι κι αλλιώς.

Αν και είναι υγρό και όχι σκόνη, το απορρυπαντικό πρέπει πρώτα να χυθεί στο νερό, να αναμειχθεί και μετά να προστεθεί στο ρούχο. Εδώ, η συμμόρφωση με την ακριβή δοσολογία είναι ακόμη πιο σημαντική και πιο συχνά συγχέεται.

Συνήθεια – ο τρίτος απροσδόκητος λόγος που κάνουμε λάθη

Τα υγρά απορρυπαντικά δεν απαιτούν υψηλή θερμοκρασία για να διαλυθεί το απορρυπαντικό και είναι περισσότερο από σκόπιμο να μειώσετε τους βαθμούς.

Πρώτον, γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και προστατεύει τη φύση.

Δεύτερον, γιατί δεν χρειάζεται να βράσεις τα ρούχα, χαλώντας τα χρώματα και τα υφάσματα, αφού θα πλυθούν με το υγρό απορρυπαντικό και στους 30 βαθμούς.

Τα πιο σημαντικά