Εσύ κρατάς την αναπνοή σου όταν διασταυρώνεσαι με κάποιον στον δρόμο;

3 Φεβρουαρίου, 2021 7:05 ΜΜ
More videos

Σε σχετική ερώτηση αναγνώστριας της HuffPost UK, οι ειδικοί κλήθηκαν να απαντήσουν, στο κατά πόσο το να κρατάς την αναπνοή σου όταν διασταυρώνεσαι με κάποιον στον δρόμο βοηθά στο να προστατευτείς.

Ιδού τι είπαν.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης όταν περνάς δίπλα από κάποιον στο δρόμο είναι πολύ χαμηλός, ειδικά αν φοράς μια καλή μάσκα», λέει ο καθηγητής Jose-Luis Jimenez, ειδικός αερολυμάτων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ.

Το να κρατάτε λοιπόν την αναπνοή σας, «μπορεί να βοηθήσει λίγο, σε μερικές πολύ σπάνιες περιστάσεις», Για παράδειγμα, εάν περάσετε δίπλα από κάποιον που έχει υψηλό ιικό φορτίο και η αναπνοή του τύχει να σας «βρει» σε κοντινή απόσταση.

Ο καθηγητής Jimenez παραδέχεται ότι έχει κρατήσει την ανάσα του κάποιες φορές. Το ίδιο και ο Δρ Τζούλιαν Τανγκ, επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής και κλινικός ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. «Συνήθιζα να το κάνω αυτό στην πρώιμη πανδημία – και άλλοι άνθρωποι έχουν κάνει το ίδιο πράγμα», λέει στο HuffPost UK.

Ο Δρ Τανγκ προτείνει αν δείτε κάποιον να περπατάει προς εσάς, να πάρετε μια γρήγορη αναπνοή και στη συνέχεια να εκπνεύσετε αφού τον περάσετε.

«Το να κρατάς την αναπνοή σου είναι καλό, αλλά αν εκπνέεις, είναι ακόμα καλύτερο, γιατί τότε ξεφορτώνεσαι κάθε ιό», λέει.

Μάλιστα το παρομοιάζει με το κολύμπι – παίρνετε μια βαθιά ανάσα, την κρατάτε και κολυμπάτε κάτω από το νερό. Στη συνέχεια, όταν ανεβαίνετε για αέρα, εκπνέετε. «Είναι ένας φυσιολογικός τρόπος αποφυγής εισπνοής αερολυμάτων», λέει.

Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε εξωτερικούς χώρους είναι αρκετά χαμηλός – και οι μελέτες συμφωνούν – ο Τανγκ είναι της άποψης ότι ακόμα και τέτοιες μικρές προσπάθειες μπορούν να βοηθήσουν, «αν λάβετε υπόψη τους άλλους τρόπους μετάδοσης, ότι δηλαδή δεν αγγίζετε τους ανθρώπους καθώς περπατάτε και ότι τα μεγάλα σταγονίδια θα πέσουν στο έδαφος ούτως ή άλλως – δεν θα τα εισπνεύσετε καν επειδή είναι μεγάλα», σημειώνει.

«Η μετάδοση αερολύματος είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο ιός εξαπλώνεται. Και αν θέλετε να ελέγξετε αυτόν τον κίνδυνο, είτε κρατώντας την αναπνοή σας ή ακόμα και εκπνέοντας – εάν μπορείτε να το κάνετε σωστά ενώ διασταυρώνεστε – θα είστε ακόμα πιο προστατευμένοι».