«Έσπασε» το πρωτόκολλο και άγγιξε τη βασίλισσα Ελισάβετ

Ιούλιος 22, 2017 2:55 ΠΜ
More videos

Ο γενικός κυβερνήτης του Καναδά παραδέχτηκε ότι έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο αγγίζοντας το μπράτσο της βασίλισσας Ελισάβετ στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Λονδίνο, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για μία χειρονομία «έγνοιας και αβροφροσύνης».

Ο Ντέιβιντ Τζόνστον, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της βασίλισσας στον Καναδά όπου εκείνη είναι αρχηγός του κράτους, παραβίασε και εκείνος – όπως είχε κάνει η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα – τους άγραφους κανόνες τυπικής συμπεριφοράς όταν συναντήθηκε με τη βασίλισσα.

Τη στιγμή που η Ελισάβετ κατέβαινε τις στρωμένες με κόκκινο χαλί σκάλες του πολιτιστικού κέντρου του Λονδίνου Canada House, έπειτα από μια εκδήλωση για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ανεξαρτησία του Καναδά, ο Τζόνστον την έπιασε από το μπράτσο.

Δείτε το βίντεο

«Σαφώς και γνωρίζω το πρωτόκολλο. Απλώς είχα ανησυχία για να βεβαιωθώ ότι δεν θα σκόνταφτε στα σκαλιά», δήλωσε ο Τζόνστον στο καναδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBC.

«Είναι λίγο δύσκολο, να κατέβει κάποιος από το Canada House στην πλατεία Τραφάλγκαρ και υπήρχε το χαλί το οποίο γλιστρούσε λίγο και έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν σωστό να παραβιάσω το πρωτόκολλο μόνο για να βεβαιωθώ ότι δεν θα σκοντάψει».

Η επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί κώδικες συμπεριφοράς όταν συναντάει κάποιος τη βασίλισσα ή κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Ωστόσο, προτείνει την τήρηση της εθιμοτυπίας. «Για τους άνδρες αυτό σημαίνει την κάμψη του λαιμού (μόνο το κεφάλι να σκύβει), ενώ για τις γυναίκες είναι μια ελαφρά υπόκλιση. Αλλοι προτιμούν, απλώς, τη χειραψία».

Ωστόσο, το πρωτόκολλο λέει ότι κανένας δεν θα πρέπει να αγγίζει τη βασίλισσα και στο παρελθόν κι άλλοι ξένοι πολιτικοί έχουν δεχτεί επικρίσεις που το έπραξαν.

Ακολουθήστε μας στο facebook: