Ερντογάν: «Θα ανακοινώσω ένα μήνυμα για ολόκληρο τον κόσμο στις 20 Ιουλίου από την Κύπρο»

20 Μαΐου, 2021 11:38 ΜΜ
More videos

“Μήνυμα που θα αφορά σε όλο τον κόσμο” σκοπεύει να ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε την Τετάρτη (19/05), αναφερόμενος κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα της Κύπρου, στις 20 Ιουλίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, την Τετάρτη (19/05), ότι «θα ανακοινώσει ένα μήνυμα στον κόσμο στις 20 Ιουλίου» κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνάντησής του με νέους ανθρώπους, ανέφερε: «Ελπίζω ότι θα επισκεφθώ την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (sic), στις 20 Ιουλίου, και θα παραδώσω το απαραίτητο μήνυμα για τη Βόρεια Κύπρο εκεί. Δεν αφορά μόνο το νησί, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».
Επιπλέον, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «καλά νέα» αναφορικά με πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκαν στις 27-29 Απριλίου ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για την Κύπρο με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της τουρκοκυπριακής πλευράς, καθώς και των τριών εγγυητριών χωρών ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας, δηλαδή της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έτσι, οι συναντήσεις έγιναν για να προσδιοριστεί εάν τα εμπλεκόμενα μέρη είχαν κοινή βάση για διαβουλεύσεις με στόχο μια μακροπρόθεσμη λύση στο Κυπριακό στο άμεσο μέλλον, αλλά και για να δημιουργήσουν οι συνθήκες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των συναντήσεων, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να βρουν κοινό τόπο για την επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και έτσι μια νέα άτυπη συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε ορίζοντα έως τριών μηνών.