Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
δηλώσειςΕρντογάν «Η Τουρκία δεν έχει διαπράξει ποτέ σφαγή αμάχων στην ιστορία της»

Ερντογάν «Η Τουρκία δεν έχει διαπράξει ποτέ σφαγή αμάχων στην ιστορία της»

Η Τουρκία δεν διέπραξε ποτέ σφαγές αμάχων στην ιστορία της, καθώς «δεν είναι στη φύση μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τετάρτη, καταφερόμενος εναντίον όσων κατηγορούν τη χώρα του πως χτυπά αμάχους στο πλαίσιο της εισβολής της στη βορειοανατολική Συρία.

«Η Τουρκία ποτέ δεν διέπραξε σφαγή αμάχων στην ιστορία της, και ποτέ δεν θα το κάνει. Η θρησκεία μας και η κουλτούρα μας δεν θα μας το επέτρεπαν ποτέ» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, ΑΚΡ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Όπως υποστήριξε, η ιστορία αυτών που κατηγορούν την Τουρκία για σφαγές είναι γεμάτη σφαγές: «Αν ψάχνετε σφαγές αμάχων, δείτε στο Αφγανιστάν, στο Ρακίνε της Μιανμάρ, στο Άνω Καραμπάχ και στη Βοσνία», όπου σφάζονταν μουσουλμάνοι, είπε ο Ερντογάν, συνεχίζοντας «αν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων, δείτε στην Κύπρο πριν την τουρκική επέμβαση, δείτε στην Παλαιστίνη κάτω από τη μύτη σας, όπου μουσουλμάνοι σκοτώνονται σκόπιμα στους δρόμους».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία δεν μάχεται εναντίον των Σύριων, αλλά κατά της τρομοκρατίας που επιβάλλεται σε βάρος τους, μαζί με τον συριακό λαό. Επίσης, υποστήριξε πως στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» ο τουρκικός στρατός δεν στοχεύει εκκλησίες, ούτε καν όταν χρησιμοποιούνται ως «φωλιές» από ελεύθερους σκοπευτές.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, ο Εντογάν είπε πως από την έναρξη της επιχείρησης στις 9 Οκτωβρίου ως τώρα έχουν εκκαθαριστεί 1.220 τετραγωνικά χιλιόμετρα από «τρομοκράτες». Επίσης, απέρριψε τις προτάσεις/ προσφορές για διαμεσολάβηση, λέγοντας πως «η Τουρκική Δημοκρατία ποτέ στην ιστορία της δεν κάθισε στο τραπέζι με τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν ψάχνουμε διαμεσολαβητή για αυτό». Στη συνέχεια παρουσίασε μια «κόκκινη γραμμή», λέγοντας πως «μέχρι απόψε όλοι οι τρομοκράτες θα πρέπει να αφήσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που έχουμε ορίσει».

Οι δηλώσεις Ερντογάν λαμβάνουν χώρα εν όψει της επίσκεψης του αντιπροέδρου και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και Μάικ Πομπέο, στην Τουρκία, την Πέμπτη.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα απαντήσει σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Η Τουρκία θα απαντήσει σε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως όλες οι απειλές και οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας είναι απαράδεκτες.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία αναμένει από το αμερικανικό Κογκρέσο να υπαναχωρήσει από την «επιβλαβή προσέγγισή του» και πρόσθεσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Ο Τούρκος υπουργός είπε πως θα μεταφέρει τη διαπίστωση αυτή στην αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Μάικ Πενς.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Τα πιο σημαντικά