Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
επικαιρότηταΕρντογάν: «Δεν εγκρίνω την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Μην...

Ερντογάν: «Δεν εγκρίνω την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Μην μπουν στον κόπο να μας πείσουν»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε… βόμβα στο ΝΑΤΟ και μετά τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στην Συμμαχία, ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα δεν θα δώσει την έγκρισή της.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αποστολή διπλωματικών αντιπροσωπειών που θέλουν να στείλουν στην Άγκυρα οι δύο σκανδιναβικές χώρες.

«Ας μην μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να μας πείσουν να εγκρίνουμε το αίτημά τους», ανέφερε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται πως η Φινλανδία έλαβε χθες (15/5) την απόφαση να καταθέσει αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστο να κάνει λόγο για «μία ιστορική μέρα».

Ένα 24ωρο αργότερα την ίδια απόφαση έλαβε και η Σουηδία, με την ανακοίνωση να γίνεται από την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον στο κοινοβούλιο της Στοκχόλμης.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις – όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Τα πιο σημαντικά