Ερευνητές χαρτογράφησαν τις περιοχές του σώματος που άντρες και γυναίκες δεν θέλουν να τους αγγίζουν

2 Νοεμβρίου, 2015 9:39 ΜΜ
More videos

Οι κοινωνικές συμβάσεις σχετικά με το πώς πρέπει να χαιρετάμε κατάλληλα τους αγνώστους, τους φίλους και οικογένειά μας, έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και τώρα είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο. Μπορείτε να δώσετε ένα φιλί στον σύντροφό σας για καλημέρα ή να αγκαλιάσετε το παιδί σας, αλλά αν κάνετε κάτι παρόμοιο σε κάποιον που δεν γνωρίζετε καλά, το πιθανότερο είναι να τον τρομάξετε.

Σε μια καινούργια έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι ερευνητές χαρτογράφησαν τις περιοχές του σώματος, που άντρες και γυναίκες αισθάνονται άνετα αν τους ακουμπήσουν και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι  αυτό εξαρτάται από το είδος της σχέσης.

Στον παρακάτω χάρτη, οι κόκκινες περιοχές δείχνουν που νιώθουμε άβολα, όταν μας ακουμπάνε άλλοι, είτε αυτοί είναι ο σύντροφός μας είτε κάποιος άγνωστος. Οι κίτρινες και οι άσπρες περιοχές δείχνουν, που μας αρέσει να μα αγγίζουν. Οι μπλε γραμμές αποτελούν “ζώνες ταμπού”, όπου δεν επιτρέπεται κανένα άγγιγμα.

Ο παρακάτω χάρτης αφορά τις γυναίκες, οι οποίες γενικά νιώθουν αρκετά άνετα με τα αγγίγματα.

female

Αυτός ο χάρτης αφορά τους άντρες, που δεν νιώθουν τόσο άνετα με τα αγγίγματα.

figure 3s male

Η έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν κανέναν πρόβλημα με τα αγγίγματα σε όλο το σώμα, αν προέρχονταν από τους συντρόφους τους. Επίσης, δεν είχαν πρόβλημα να τους ακουμπούν στο κεφάλι και στο επάνω μέρος του σώματος οι στενοί φίλοι και οι συγγενείς. Αντίθετα, οι ξένοι μπορούσαν να αγγίξουν μόνο το χέρι τους.

Είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, περιλαμβάνοντας 1,368 συμμετέχοντες από τη Φιλανδία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ρωσία και την Αγγλία.

Οι γυναίκες ήταν πιο δεκτικές στο να τις ακουμπάνε άλλες γυναίκες, ειδικά η μητέρα τους, οι αδερφές τους ή οι φίλες τους. Οι άντρες ένιωθαν πιο άνετα, όταν τους άγγιζαν οι γυναίκες φίλες τους. Και οι γυναίκες και οι άντρες ένιωθαν άβολα, αν του άγγιζε κάποιος άλλος άντρας.

“Όσο πιο στενός είναι ο συναισθηματικός δεσμός, τόσο πιο πολλά μέρη του σώματος είναι διαθέσιμα για άγγιγμα”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται πόσο αρέσει στους άντρες και τις γυναίκες να τις αγγίζουν. Οι γυναίκες απεικονίζονται με τις κόκκινες γραμμές και οι άντρες με τις μπλε. Είναι φανερό, ότι οι γυναίκες βάζουν περισσότερα όρια στα αγγίγματα στους άντρες φίλους τους, από ότι στις γυναίκες φίλες τους.

index1

Επίσης, η έρευνα έδειξε, ότι άντρες και γυναίκες ένιωθαν περισσότερο άνετα με τους συγγενείς και τις γυναίκες φίλες τους.

“Το άγγιγμα είναι ένα σημαντικό μέσο για την διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων”, αναφέρει η Julia Suvilehto, ερευνήτρια από το πανεπιστήμιο Aalto. “Όσο μεγαλύτερη ευχαρίστηση παίρνουμε από το άγγιγμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, τόσο πιο επιλεκτικοί γινόματε”.

Προς έκπληξη των Ιταλών και των Φιλανδών, οι Ιταλοί ένιωθαν περισσότερο άβολα σε σχέση με τους Φινλανδούς, όσον αφορά τα αγγίγματα.

Η έρευνα έγινε διαδικτυακά και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να χρωματίσουν τα μέρη του σώματος, που θα ένιωθαν άνετα αν τους ακουμπούσαν κάθε μέρος του κοινωνικού δικτύου.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ότι το μεγαλύτερο δείγμα είναι νέες και αρκετά μορφωμένες γυναίκες. Επίσης, τα ευρήματα περιορίζονται σχεδόν μόνο στον Δυτικό Πολιτισμό. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, όπου η υπόκλιση είναι η αποδεκτή μορφή χαιρετισμού, η χειραψία μπορεί να έφερνε αμηχανία.

Φυσικά, τα επίπεδα της άνεσης ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, οπότε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια κοινωνική συγκέντρωση, προτιμήστε την ασφαλή οδό: απλά χαιρετήστε.

Ακολουθήστε μας στο facebook: