Έρευνα: Γυναίκες με όμορφους άντρες καταλήγουν σε κακές διατροφικές συνήθειες

30 Οκτωβρίου, 2017 5:01 ΜΜ
More videos

Για πολλές γυναίκες το να έχουν έναν όμορφο άντρα είναι μεγάλο επίτευγμα. Σίγουρα, η επιτυχία ενός γάμου δεν βασίζεται στην ελκυστικότητα του ζευγαριού, καθώς ο καλός χαρακτήρας και οι αξίες είναι πολύ πιο σημαντικά. Ωστόσο, σε μια κοινωνία που βασίζεται στην εμφάνιση οι γυναίκες δίνουν περισσότερη σημασία στην ομορφιά.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ο γάμος με έναν όμορφο άντρα μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις σε μια γυναίκα. Η νέα έρευνα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι θεωρούνται πιο ελκυστικοί είναι περισσότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. Είχαν περισσότερα κίνητρα για να κάνουν δίαιτα και να έχουν πιο αδύνατο σώμα σε σχέση με τις γυναίκες που θεωρούνται πιο ελκυστικές από τους άντρες τους.

Pexels

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Body Image διεξήχθη από τον Αντρέα Μέλτζερ, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας του FSU και την διδακτορική φοιτήτρια, Τάνια Ρέινολντς. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες με πιο όμορφους άντρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.

“Αν κατανοήσουμε πώς οι σχέσεις των γυναικών επηρεάζουν την απόφασή τους για δίαιτα και τους κοινωνικούς προγνωστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών, τότε θα είμαστε σε θέση να τους παρέχουμε καλύτερη βοήθεια”, δήλωσε η Ρέινολντς.

“Μπορεί να είναι χρήσιμο να αναγνωρίσουμε τις γυναίκες που κινδυνεύουν να αναπτύξουν πιο ακραίες συμπεριφορές απώλειας βάρους, οι οποίες έχουν συνδεθεί με άλλες μορφές ψυχολογικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, άγχος, κατάχρηση ουσιών και δυσαρέσκεια με τη ζωή”, πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από 113 προσφάτως παντρεμένα ζευγάρια, λίγο πριν τα 30 τους χρόνια και ήταν παντρεμένα λιγότερο από 4 μήνες. Τα ζευγάρια φωτογραφήθηκαν και αξιολογήθηκαν για την ελκυστικότητά τους σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10.

Οι αξιολογητές αποτελούνταν από δύο ομάδες προπτυχιακών φοιτητών διαφορετικού φύλου και καταγωγής. Η μια ομάδα επικεντρώθηκε στην ελκυστικότητα του προσώπου των ζευγαριών και η άλλη στην ελκυστικότητα του σώματος.

Pexels

Κάθε συμμετέχων απάντησε σε ένα μεγάλο ερωτηματολόγιο με κάποιες ερωτήσεις που τόνιζαν την επιθυμία τους για δίαιτα ή για ένα αδύνατο σώμα. Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι “ένας εμφανισιακά ελκυστικός άντρας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τις γυναίκες ειδικά αν οι ίδιες δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.”

“Ένας τρόπος για να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες είναι οι σύντροφοί τους να τις διαβεβαιώνουν και τους υπενθυμίζουν πόσο όμορφες είναι και ότι θα τις αγαπάνε ανεξάρτητα από το βάρος τους ή το νούμερο των ρούχων τους. Ένας άλλος τρόπος που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι να εστιάζουν περισσότερο στα εσωτερικά χαρακτηριστικά των συντρόφων τους, όπως η ευγένεια, η συμπόνια και η εξυπνάδα παρά στα εξωτερικά χαρακτηριστικά”, ανέφερε η Ρέινολντς.

Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες που θεωρούνταν πιο ελκυστικές από τους άντρες τους δεν είχαν κίνητρο να κάνουν περισσότερες δίαιτες. Οι σύζυγοί τους είχαν λίγα κίνητρα για να κάνουν δίαιτα ανεξάρτητα από το αν είναι ελκυστικοί ή όχι.

[eurekalert]

Ακολουθήστε μας στο facebook: