Τετάρτη, Ιουλίου 9 2025
ΕλλάδαΈρχονται τα πάνω-κάτω στην Ελλάδα με Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά

Έρχονται τα πάνω-κάτω στην Ελλάδα με Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά

Επιστροφή στο 2015: Κόμματα Α.Σαμαρά και Α.Τσίπρα μέχρι το τέλος Ιουλίου!

Φαίνεται πως η ελληνική πολιτική σκηνή ετοιμάζεται για ένα νέο κύμα ανακατατάξεων, καθώς έντονες φήμες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκονται σε προχωρημένες διεργασίες για τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, αν και πολιτικά αντίπαλοι στο παρελθόν, φαίνεται να επιδιώκουν ένα επαναλανσάρισμα της παρουσίας τους με νέα κόμματα που θα καλύπτουν διαφορετικά ιδεολογικά κενά στον πολιτικό χάρτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία ενός νέου προοδευτικού κινήματος, πιο ευέλικτου, που θα απευθύνεται σε νέους και απογοητευμένους ψηφοφόρους της αριστεράς. Στελέχη του πρώην πρωθυπουργικού επιτελείου ήδη συνομιλούν με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πληροφορίες θέλουν να προετοιμάζονται και κινήσεις στο κοινωνικό πεδίο, ώστε να αποκτήσει το νέο σχήμα ερείσματα στη βάση.

Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς –ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται όλο και πιο επικριτικός απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη– φημολογείται ότι εξετάζει την ίδρυση ενός νέου συντηρητικού κόμματος. Ο στόχος του θα είναι να εκφράσει τις πιο δεξιές, πατριωτικές και εθνικοκεντρικές δυνάμεις που θεωρούν πως η Νέα Δημοκρατία έχει μετακινηθεί προς το κέντρο και δεν τους εκπροσωπεί πλέον.

samaras arthrou3

Οι κινήσεις αυτές προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στα υπάρχοντα κόμματα, καθώς μια πιθανή διάσπαση ή φυγόκεντρη τάση μπορεί να οδηγήσει σε ανακατανομή δυνάμεων τόσο στο κεντροαριστερό όσο και στο κεντροδεξιό στρατόπεδο. Ήδη ορισμένοι βουλευτές φέρονται να σκέφτονται τη μετακίνησή τους, ενώ και δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο για νέα πολιτικά σχήματα.

tsipras 16 580x400 1

Αν και τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, η πολιτική ατμόσφαιρα είναι πλέον φορτισμένη. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι Έλληνες πολίτες θα δείξουν εμπιστοσύνη σε δύο πρόσωπα με έντονο πολιτικό παρελθόν, ή αν θα προτιμήσουν εντελώς νέες φωνές. Το μόνο σίγουρο είναι πως το πολιτικό σκηνικό της χώρας μπαίνει σε φάση έντονης ρευστότητας, με απρόβλεπτες εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

Τα πιο σημαντικά