Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΈρχονται νέα μέτρα για ανεμβολίαστους πριν τις γιορτές

Έρχονται νέα μέτρα για ανεμβολίαστους πριν τις γιορτές

«Καμπανάκι» για νέα μέτρα πριν τις γιορτές έκρουσε ο Θάνος Πλεύρης.

Με κυβερνητικά στελέχη να έχουν ξεκαθαρίσει πως στόχος είναι να έχουμε «ανοικτά» Χριστούγεννα, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε: «Έχουμε πάρει μέτρα, θα δούμε την αποτελεσματικότητά τους και αν χρειαστεί θα παρθούν και άλλα μέτρα που θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους».

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα που θα αφορούν εμβολιασμένους. Άλλωστε, πολλάκις, έχει επισημανθεί από κορυφαίους υπουργούς ότι δεν έχει το ηθικό δικαίωμα η κυβέρνηση να βάλει περιορισμούς σε κάποιον που έχει εμβολιαστεί.

Όπως τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, βρίσκομαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ωστόσο τις τελευταίες δέκα ημέρες «υπάρχει μια σταθεροποίηση στα κρούσματα».

«Περιμένουμε να δούμε την επιπεδοποίηση και την κάμψη για να δούμε μια αποσυμπίεση», υπογραμμίζοντας πως το επόμενο που θα βιώσουμε είναι η «πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους».

Διαψεύδουν τα νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ

Από την πρώτη ημέρα, που ανακοινώθηκαν τα πιο «σφιχτά» μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, έχει ξεκινήσει έντονη συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να γίνεται η είσοδος και στα σούπερ μάρκετ με αρνητικό μοριακό ή rapid test.

O κ. Πλεύρης απάντησε αρνητικά στο εάν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εφαρμόσει κάτι τέτοιο.

«Δε θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν»

Αναφερόμενος στο θέμα της αναβολής χειρουργείων, ο υπουργός Υγείας είπε πως με χθεσινή επιστολή, που εστάλη στα νοσοκομεία, δίνεται η δυνατότητα να περιορίσουν τα χειρουργεία.

«Δε θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος. Δε θα αναβληθούν χειρουργεία, που πρέπει να γίνουν. Σε περιοχές που δεν πιέζονται, δεν υπάρχει περιορισμός. Ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση, υπάρχει περιορισμός εκεί που -ενδεχομένως- ένα χειρουργείο μπορεί να επιβαρύνει με κλίνη και νοσηλεία», σημείωσε.

Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι take away και click away για ανεμβολίαστους

Σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμείνει σε «κόκκινα» επίπεδα, εξετάζονται και πιο δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, στο τραπέζι είναι και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τους μεικτούς χώρους εστίασης, αλλά και από τις αγορές μέσα στα εμπορικά καταστήματα. Δηλαδή, θα έχουν πρόσβαση μόνο σε take away και click away.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους. Η μάσκα, ωστόσο, θα πρέπει να είναι του ειδικού τύπου FFP2 ή N95, όπως μετέδωσε το Mega,

Τέλος, φέρεται να εξετάζεται και το μπλόκο των ανεμβολίαστων και στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, όπου σήμερα πηγαίνουν με την επίδειξη αρνητικού μοριακού η rapid test.

Τα πιο σημαντικά