H κυβέρνηση έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, μετά τη χθεσινή «έκρηξη» κρουσμάτων τα οποία έφτασαν τα 667.
Το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και πραγματοποίησε σύσκεψη με την συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, του Νίκου Χαρδαλιά, του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Γρηγόρη Δημητριάδη, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα και συζητήθηκαν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σήμερα, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν σύσκεψη για την αξιολόγηση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας αποτίμησης και επικαιροποίησης των στοιχείων για τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα αποφασίσουν σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να αλλάξει το επίπεδο επικινδυνότητας αναλόγως με τη διασπορά των κρουσμάτων και τα χαρακτηριστικά τους.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, τα επόμενα 24ωρα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, να ληφθούν και μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ενώ υπάρχουν σκέψεις και για απαγόρευση κυκλοφορίας από κάποια ώρα το βράδυ. Ωστόσο, δεν εξετάζεται προς το παρόν το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης πριν τις 12 το βράδυ.
Υπενθυμίζεται ότι, χθες Τρίτη, ανακοινώθηκαν 667 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί έως σήμερα, με την Αττική να εμφανίζει μία εύθραυστη σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα ως προς τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, 250 κρούσματα, και περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας να δείχνουν σημάδια ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού και να θέτουν υποψηφιότητα για εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού της διασποράς.
Το βασικό χαρακτηριστικό της πανδημίας σε αυτή τη φάση της στη χώρα μας είναι ότι πλέον καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι τα 30 έτη και στην Αττική τα 33 έτη. Το γεγονός ότι οι περισσότερες διαγνώσεις πλέον αφορούν νέους που συνήθως νοσούν ελαφρύτερα, δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, η έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται θα οδηγήσει πιθανότατα σε 10-15 ημέρες σε αύξηση και των ασθενών που θα χρειάζονται διασωλήνωση το οποίο σημαίνει και μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ. Σημειώνεται ότι χθες σημειώθηκαν οκτώ νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ 87 ασθενείς (μέσης ηλικίας 66 ετών) νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο με επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και διάσπαρτες γεωγραφικά συρροές καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη (επίπεδο συναγερμού 2 και 665 ενεργά κρούσματα), στα Ιωάννινα (επίπεδο 3 και 263 ενεργά κρούσματα) και στην Καστοριά (επίπεδο 3 και 124 κρούσματα). Και οι τρεις αυτές περιοχές θα αξιολογηθούν σήμερα το απόγευμα από την ειδική Επιτροπή Επιδημιολόγων για τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας από τον κορωνοϊό. Εντονη επιδημιολογική πίεση δέχονται επίσης τα τελευταία 24ωρα η Βοιωτία και οι Σέρρες. Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους κατοίκους ειδικά αυτών των περιοχών και γενικά της χώρας να είναι πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων προστασίας σε αυτή την κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στιγμή για τη χώρα μας.