Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΈρχεται το πρώτο γενικό lockdown στους 65άρηδες

Έρχεται το πρώτο γενικό lockdown στους 65άρηδες

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με πληροφορίες η εφαρμογή σκληρότερων μέτρων λόγω αύξησης των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων ανησυχεί τους ειδικούς και προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, που ανακοίνωσε ήδη νέα μέτρα. Η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής είναι αυτή που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία και όπως φαίνεται μετράμε μέρες πριν από την ανακοίνωση σκληρότερων μέτρων που θα περιλαμβάνουν και το lockdown.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μια αρχή όμως είναι κοινό μυστικό ότι όσο οι εστίες υπερμετάδοσης παραμένουν (βλέπε ΜΜΜ) δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν αυτό που οι επιστήμονες περιμένουν. Γι’ αυτό είναι θέμα χρόνου η λήψη και νέων πιο σκληρών μέτρων πριν γονατίσει το ΕΣΥ και δούμε σκηνές Ιταλίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» έρχεται το πρώτο lockdown το οποίο θα αφορά στους 65άρηδες. Οι συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες θα γίνουν απαγορεύσεις και η μετακίνηση τους θα γίνεται με sms. Αν και αυτό το μέτρο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα τότε σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ θα πάμε σε fast track καραντίνα 2 εβδομάδων στην Αθήνα προκειμένου να αναχαιτιστεί ο ιός και να πάρει μια ανάσα το σύστημα υγείας.

svg%3E

Τα νέα μέτρα στην Αττική από τις 21 Σεπτεμβρίου:

Προκειμένου λοιπόν, να αντιμετωπιστεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική και να αποφευχθεί περαιτέρω έξαρση της πανδημίας, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και ως τις 4 Οκτωβρίου, λαμβάνονται τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:

 • Θεσπίζεται ανώτατο όριο ως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
 • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
 • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται στους συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες:

 • Να περιορίσουν στις επόμενες 14 μέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
 • Να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα, πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
 • Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας. Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

 • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
 • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
 • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του Κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και, κυρίως, τα Νοσοκομεία.

Τα πιο σημαντικά