Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΈρχεται τo σχέδιο «Θερμοστάτης»: Κλιματιστικά μέχρι 27 βαθμούς

Έρχεται τo σχέδιο «Θερμοστάτης»: Κλιματιστικά μέχρι 27 βαθμούς

Τα πρώτα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά ανακοίνωσαν ο υπουργός

Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Συγκεκριμένα, ξεκινά η δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας, ξεκινώντας την ενημέρωση για το σχέδιο «Θερμοστάτης». Στόχος η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% άμεσα, ενώ θα ληφθούν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης έως 30% μέχρι το 2030.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26-27 βαθμούς Κελσίου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18-20 εκατ. ευρώ. αυτό μπορεί να συμβεί με την αντικατάσταση των λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα. «Οι δήμοι αν δεν πετύχουν μείωση στον οδοφωτισμό, θα πρέπει να βρουν μόνοι τους τους πόρους. Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% στο Δημόσιο το επόμενο διάστημα»

«Θεσπίζουμε κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας. Οπως είπε, «έχουμε δρομολογήσει παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα με το πρόγραμμα Ηλέκτρα ύψους 640 εκατ. ευρώ που στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας 30% σε 2,5 εκατομμύρια τμ. κτιρίων του Δημοσίου. Από την πλατφόρμα θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας στα 212.000 ρολόγια του δημοσίου και εκεί θα καταγράφονται οι λογαριασμοί του ρεύματος είπε ο κ. Σκυλακάκης ανακοινώνοντας ότι με ΚΥΑ θα οριστούν υπεύθυνοι δράσεων εξοικονόμησης ανά φορέα και υπουργείο που με τη σειρά τους θα ορίσουν υπευθύνους ανά κτίριο.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα υπάρξει και help desk για τη βοήθεια των φορέων όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας. Οσον αφορά τα μπόνους είπε ότι αυτά θα δίνονται στους φορείς ανάλογα με το αν θα πετυχαίνουν τους στόχους με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια όπως π.χ. φορέας που πέτυχε τον στόχο αλλά δεν συντήρησε τον κλιματισμό τότε θα πάρει λιγότερα χρήματα. Η τελική απόφαση για το ποσό θα είναι αποτέλεσμα ενός τύπου. Οι φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους και δεν εφάρμοσαν τα μέτρα θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από αλλού στους προϋπολογισμούς τους. Άφησε ανοιχτό, δε, το ενδεχόμενο ο στόχος του 10% να προσαρμόζεται ανά φορέα και περίπτωση λόγω ειδικών συνθηκών.

Τι προβλέπεται για το Δημόσιο

Στόχος είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας 15% με 20% ανέφερε από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Για κάθε κτίριο του Δημοσίου θα υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος, ο οποίος θα δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Αναλυτικά, στο Δημόσιο θα προβλέπεται:

  • Τα κλιματιστικά θα ρυθμιστούν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.
  • Οι εργαζόμενοι, ανά 2-3 ώρες θα πρέπει να κλείνουν τα κλιματιστικά για 10 λεπτά και να ανοίγουν τα παράθυρα, να κλείνουν υπολογιστές, φώτα, κλιματιστικά όταν φεύγουν από το γραφείο και να προσέχουν η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή.
  • Θα τοποθετηθούν επίσης στόρια και κουρτίνες και προτείνεται να μένουν αεριζόμενοι οι χώροι τα βράδια, για να μειωθεί η ζέστη το καλοκαίρι πχ.

Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, από τα 212.000 ρολόγια του δημοσίου τομέα το 2020 καταβλήθηκαν 596 εκατ. ευρώ με μια κατανάλωση 4.350 γιγαβατώρες, ενώ το 2021 η κατανάλωση ανήλθε σε 5,356 μεγαβατόρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων φόρων. Ειδικά για το 2022 η κυρία Σδούκου είπε ότι η εκτίμηση είναι πως η κατανάλωση θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο αντιπροσωπεύοντας κάτι περισσότερο από το 10% της συνολικής κατανάλωσης αλλά το κόστος θα ανέλθει σε 1,165 δισ. ευρώ, αύξηση 66% σε σχέση με το 2020

Όπως είπε «πολύ απλή ενέργεια χωρίς κόστος είναι η απενεργοποίηση ψύξης-θέρμανσης χώρων σε ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, να κλείνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε χώρους και ώρες που δεν χρειάζεται ενώ συστήνεται στους εργαζομένους ανά 3 ώρες να ανοίγουν 10 λεπτά το παράθυρο». Συνέστησε, επίσης, τον φυσικό αερισμό των κτιρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε και να βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα αλλά και στον περιορισμό της ζέστης.

«Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», ήταν η αναφορά που έχει κάνει για το σχέδιο «Θερμοστάτης» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.



Τα πιο σημαντικά