Έρχεται ο «Κένταυρος» – Θα είναι πιο μεταδοτική από την «Όμικρον» κατά 18,5%

16 Αυγούστου, 2022 1:50 ΜΜ
More videos

Μία όχι θετική εξέλιξη ακούγεται σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

  • Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Περιβαλλoντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» να φέρει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ο καθηγητής με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις τόνισε πως προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορονοϊού. Χαρακτήρισε μάλιστα αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό». Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» όπως σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5.

  • Για τις επόμενες ημέρες ωστόσο ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με μικρές διακυμάνσεις, μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από 6.000.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε πως συζητείται να υπάρχουν λιγότερα μέτρα σε ισχύ, χωρίς υποχρεωτικά self test και μάσκες μόνο σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο ίδιος ο καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο τονίζοντας ότι είναι υπέρ στη χρήση μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες.

  • Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό τόνισε ότι θα «πιάνουν» την Όμικρον 4-5, ενώ για την «Κένταυρος», αν επιβεβαιωθεί το σενάριο επικράτησής της, είπε ότι θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.