Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΚορονοϊός: Τα νέα εμβόλια καλύπτουν και τις παραλλαγές FLiRT – Ετοιμάζονται για...

Κορονοϊός: Τα νέα εμβόλια καλύπτουν και τις παραλλαγές FLiRT – Ετοιμάζονται για το Φθινόπωρο

Τα εμβόλια που σχεδίασαν οι εταιρείες για την περίοδο 2024-25 πριν εμφανιστούν οι νέες αυτές παραλλαγές, όταν επικρατούσε η JN.1, είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων παραλλαγών του κορονοϊού που έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους και, μάλιστα, αποτελεσματικότερα από τα παλαιότερα.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια έναντι της COVID-19 ανέφεραν ότι δεδομένα από δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι τα εμβόλια του 2024-25 που ανέπτυξαν με βάση την παραλλαγή JN.1, η οποία κυριαρχούσε μέχρι τώρα, μπορούν να εξουδετερώσουν και νεότερες υποπαραλλαγές, όπως η νεοεμφανιζόμενη KP.2, πολύ καλύτερα από τα παλαιότερα.

Αυτό αποκάλυψαν οι παρουσιάσεις των ίδιων των εταιρειών ενόψει της συνόδου της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)

Η επιτροπή του FDA θα ψηφίσει για να προτείνει εάν οι εταιρείες πρέπει να στοχεύουν την παραλλαγή JN.1 όταν επικαιροποιήσουν τα εμβόλιά τους για την εμβολιαστική περίοδο 2024-25.

Η Pfizer και η BioNTech με την οποία συνεργάζεται θα είναι έτοιμες να δώσουν στην αγορά τα επικαιροποιημένα εμβόλιά τους αμέσως μετά την έγκριση, ενώ η Moderna και η Novavax προβλέπουν πως θα είναι έτοιμες μέχρι τον Αύγουστο.

Το θέμα είναι αν οι εμπειρογνώμονες θα προτείνουν το στέλεχος JN.1 ή το νέο στέλεχος KP.2, το οποίο είναι πλέον και το κυρίαρχο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Pfizer και η Moderna δήλωσαν ότι μπορούν να κυκλοφορήσουν επικαιροποιημένα εμβόλια που θα στοχεύουν είτε το JN.1 είτε το KP.2.

Η Novavax είπε ότι θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσει εμβόλιο στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, εάν οι ρυθμιστικές Αρχές κάνουν δεκτό το εμβόλιο που ξεκίνησε να παρασκευάζει για την παραλλαγή JN.1.

Η Novavax αναπτύσσει ένα πιο παραδοσιακό εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να παρασκευαστεί, ενώ τα εμβόλια που βασίζονται σε mRNA από τη Moderna και την Pfizer/BioNTech μπορούν να είναι έτοιμα γρηγορότερα.

Η Pfizer έχει πει ότι είναι σε θέση να ετοιμάσει τα εμβόλια μέσα σε 100 ημέρες.

Πηγή: iatropedia.gr

Τα πιο σημαντικά