Έρχεται νέο εμβόλιο «ειδικό» για τη μετάλλαξη «Δ» – Έτοιμο σε 100 ημέρες

13 Αυγούστου, 2021 1:33 ΜΜ
More videos

Η εταιρεία BioNTech ετοίμασε ειδικό εμβόλιο για την μετάλλαξη Δέλτα

Όταν η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα άρχισε να εξαπλώνεται ευρέως, οι επιστήμονες της BioNTech- της εταιρείας με έδρα τη Γερμανία που συνεργάστηκε με την Pfizer για την παραγωγή του πρώτου εγκεκριμένου εμβολίου κατά της COVID-19- μπήκαν στο εργαστήριο για να αναπτύξουν γρήγορα μια νέα έκδοση του εμβολίου που θα στόχευε αυτή την παραλλαγή.

Επειδή η εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA -ένα είδος εμβολίου που χρησιμοποιεί τον γενετικό κώδικα για μια βασική πρωτεΐνη του ιού για να διδάξει στον οργανισμό να παράγει την εν λόγω πρωτεΐνη και να μάθει πώς να την καταπολεμά- η τροποποίηση του εμβολίου περιλαμβάνει μια σχετικά απλή αλλαγή στον κώδικα.

«Το εμβόλιο που χρησιμοποιούμε τώρα έχει την αρχική πρωτεΐνη ακίδα και το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε αυτό το κομμάτι και να πάρουμε την πρωτεΐνη ακίδα της παραλλαγής δέλτα», εξηγεί η Οζλέμ Τουρέτσι, συνιδρύτρια και επικεφαλής γιατρός της BioNTech.

«Η τεχνολογία mRNA μπορεί να χρησιμεύσει σαν τεχνολογία πλατφόρμας, που σημαίνει ότι αν κάνετε απλώς μια αλλαγή σε μια αλληλουχία του κώδικα, η τεχνολογία είναι τόσο σταθερή ώστε όλα τα υπόλοιπα παραμένουν βασικά τα ίδια», συμπληρώνει. «Έτσι, στην φάση της παραγωγής δεν χρειάζεται να αλλάξετε πάρα πολλά πράγματα που θα πρέπει να συζητήσετε με τις ρυθμιστικές αρχές και να αποδείξετε ότι υπάρχει ποιοτικός έλεγχος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αρχική διαδικασία».

Η παρασκευή κάθε νέας έκδοσης του εμβολίου μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες. «Εάν έχουμε την αλληλουχία, τότε είμαστε σε θέση να παρασκευάσουμε το εμβόλιο μέσα σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες», λέει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ογκούρ Σαχίν.

«Μαζί με όλες τις κλινικές δοκιμές που απαιτούνται, χρειαζόμαστε λιγότερο από 100 ημέρες για να αποστείλουμε το εμβόλιο. Με τον καιρό θα μειωθεί αυτό το χρονικό διάστημα, επειδή όλα θα βελτιωθούν και θα επιταχυνθούν. Αυτή είναι η δύναμη της τεχνολογίας».

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι επιστήμονες της BioNTech και της Pfizer, διαπίστωσαν ότι μια τρίτη δόση του αρχικού εμβολίου κατά της COVID, ενισχύει την προστασία έναντι της παραλλαγής δέλτα. Ορισμένοι επικριτές έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον είναι απαραίτητη μια τρίτη δόση, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δεν την έχουν εγκρίνει ακόμη.

Επιπλέον, η BioNTech ξεκινά τώρα και κλινικές δοκιμές του εμβολίου της κατά της δέλτα, ώστε να μπορέσει η ίδια και οι ρυθμιστικές αρχές να κάνουν τις καλύτερες επιλογές. Η παραλλαγή δέλτα μπορεί να μεταλλαχθεί ακόμη περισσότερο με τρόπους που καθιστούν ένα στοχευμένο εμβόλιο πιο απαραίτητο.

«Επιπλέον, σε μέρη όπου δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη πολλοί άνθρωποι, όπως σε πολλές αφρικανικές χώρες, μπορεί να έχει περισσότερο νόημα να ξεκινήσουμε με ένα εμβόλιο που στοχεύει τη δέλτα, αν αυτό είναι το κυρίαρχο στέλεχος. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλαπλά στελέχη των παραλλαγών δέλτα, οπότε η παραλλαγή που θα στοχευθεί θα εξαρτηθεί από αυτή που κυριαρχεί», αναφέρουν οι ερευνητές.

Πριν από την πανδημία της COVID, η εταιρεία είχε επικεντρωθεί στη χρήση της ίδιας τεχνολογίας mRNA για την κατασκευή εξατομικευμένων εμβολίων κατά του καρκίνου, με βάση τα μοριακά δεδομένα από τον όγκο ενός ασθενούς. «Ο ασθενής παίρνει το εξατομικευμένο και κατά παραγγελία παραγόμενο εμβόλιο κατά του καρκίνου», εξηγεί η Τουρέτσι. «Αυτό το έχουμε κάνει για πολλούς ασθενείς σε κλινικές δοκιμές. Και κάθε ένας από τους ασθενείς μας είναι σαν μια παραλλαγή».

Η BioNTech δοκιμάζει εκδόσεις του εμβολίου για όλες τις παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των άλφα, βήτα, γάμμα, δέλτα, έψιλον, λάμδα και θήτα. «Το δοκιμάζουμε και το αξιολογούμε συνεχώς, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην παραλλαγή λάμδα, η οποία εμφανίστηκε στη Νότια Αμερική», λέει ο Σαχίν. «Πρόκειται πραγματικά για μια προσέγγιση την οποία αξιολογούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εκτιμούμε τι είδους παραλλαγές αναδύονται από νωρίς. Προετοιμάζουμε ραχοκοκαλιές DNA για να διασφαλίσουμε ότι αν απαιτηθεί ένα εμβόλιο νέας παραλλαγής, θα μπορέσουμε να δράσουμε γρήγορα».

Πηγή: ertnews.gr