Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΕπτά ΜΚΟ φοβούνται υποβάθμιση συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα

Επτά ΜΚΟ φοβούνται υποβάθμιση συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα

Την 1η Αυγούστου η κυβέρνηση θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση και το συντονισμό των υπηρεσιών, που παρέχονται στους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά και στους ασυνόδευτους ανήλικους σε όλη την Ελλάδα. Επτά ΜΚΟ (CARE, Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης-IRC, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Save the Children και Solidarity Now), οι οποίες δραστηριοποιούνται έως τώρα σε αυτές τις υπηρεσίες, επικροτούν τη μετάβαση, ωστόσο διατυπώνουν κάποιες ανησυχίες, σε κοινή τους ανακοίνωση.

8b79ce00744c3cb82057b6b4dc3d4325
«Καθώς η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής δώσει λίγες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο, που θα γίνει αυτή η μετάβαση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταδιακά περιορίζει την οικονομική της υποστήριξη προς τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ), αυξάνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο υποβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης» επισημαίνουν οι οργανώσεις.

b68f21ceb11b5250419cef1f34fe2a2a

Περίπου 14.000 άτομα, που αναζητούν διεθνή προστασία, βρίσκονται σήμερα στα νησιά της Ελλάδας και δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα λόγω της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας. Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 9.500 πρόσφυγες έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά για να ζητήσουν προστασία στην ΕΕ. Σε όλη την Ελλάδα, περίπου 1.000 ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν χωρίς ασφαλές καταφύγιο.

3a72ad99172744924aeef1333ff32e17
Δίχως ένα μεταβατικό σχέδιο, το οποίο να εφαρμόζεται με διαφάνεια και σε στενή συνεργασία με οργανισμούς, που παρέχουν σήμερα βοήθεια, οι ευάλωτοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, χωρίς τις υγειονομικές, νομικές και άλλες υπηρεσίες και την ασφάλεια που χρειάζονται και έχουν δικαίωμα, αναφέρουν οι οργανώσεις.

Οι επτά ΜΚΟ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να συμβουλεύεται τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, τις ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών για την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης για τη μεταβατική περίοδο και όχι μόνο. Επίσης, να προχωρήσει σε μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη εναλλακτική φροντίδα για ασυνόδευτα παιδιά.

f12105146129696d6a7e0ed521db2e48
Ακολούθως, ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίζει να παρέχει τεχνική και συντονιστική υποστήριξη, διασφαλίζοντας, ότι τα κεφάλαιά της είναι διαθέσιμα, ώστε να μη διακοπούν βασικές υπηρεσίες.

Τέλος, η ΕΕ και άλλοι οργανισμοί, που διαθέτουν πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού, καταλήγουν οι οργανώσεις, να υποστηρίξουν την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των υπηρεσιών υγείας, ψυχικής υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, καθώς και των νομικών υπηρεσιών στα νησιά, αλλά επίσης να υπάρξουν και κατάλληλες εναλλακτικές επιλογές περίθαλψης για ασυνόδευτα παιδιά σε όλη την Ελλάδα.

[in] [ief]



Τα πιο σημαντικά