Επιτάφιος στην Κρήτη: Τον στολίσαν με βιόλες που μαραίνονται και ανθίζουν ξανά τον Μάη

7 Απριλίου, 2018 12:49 ΠΜ
More videos

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί ένα έθιμο που αναβιώνει εδώ και πολλά χρόνια στο χωριό Μαρμακέτο Λασιθίου, και κάνει τον Επιτάφιο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο να μαγνητίζει τα βλέμματα των πιστών.

Ο συγκεκριμένος Επιτάφιος, ωστόσο, έχει μία μοναδική ιστορία, αφού τα λουλούδια που τον κοσμούν είναι βιόλες της Λαμπρής τις οποίες μάζεψαν οι κάτοικοι προκειμένου να ξεκινήσουν το στόλισμα.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, όπως προστάζει το έθιμο, το Μεγάλο Σάββατο οι κάτοικοι βγάζουν τις βιόλες της Λαμπρής από τον Επιτάφιο και τις κρεμούν στα σύρματα που είναι τοποθετημένα στη συγκεκριμένη εκκλησία.

Πρόκειται για ένα έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με το χωριό Μαρμακέτο όσο και με τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, καθώς λέγεται πως εκεί που είχαν βρει στο παρελθόν τα οστά του Αγίου, είχε σχηματιστεί ένας σταυρός από ανθισμένα λουλούδια του αγρού.

Αφού λοιπόν οι πιστοί κρεμούν τις βιόλες στα σύρματα, τις αφήνουν εκεί μέχρι τις 8 Μαΐου οπότε και γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Εκείνη τη μέρα, και αφού τελειώνει η Θεία Λειτουργία, οι πιστοί παίρνουν στο σπίτι τους τις βιόλες οι οποίες είναι κρεμασμένες, ως ευλογία.

Αυτό που ανατριχιάζει ωστόσο είναι το γεγονός πως τα συγκεκριμένα λουλούδια μαραίνονται, όμως στις 8 Μαΐου ανθίζουν ξανά!

Ακολουθήστε μας στο facebook: