Επιστήμονες βρήκαν τι είναι αυτό το τεράστιο πλάσμα που βρέθηκε στην Ινδονησία

15 Μαΐου, 2017 12:12 ΜΜ
More videos

Την περασμένη εβδομάδα στον νησί Σέραμ της Ινδονησίας, εμφανίστηκε ένα γιγάντιο πλάσμα της θάλασσας. Έτσι ξεκίνησε ένα παγκόσμιο κύμα εικασιών για το τι μπορεί να είναι.

Καθώς οι εικόνες του κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, η επιστημονική κοινότητα αναρωτιέται: Τι είναι αυτό; Πώς έφτασε σε ένα ινδονησιακό νησί; Τι υποδηλώνει η παρουσία του για τις κλιματικές αλλαγές και τις μεταναστευτικές συνήθειες των φαλαινών;

Οι άνθρωποι του νησιού έχουν ένα διαφορετικό ερώτημα: Πώς μπορούν να απαλλαγούν από αυτό;

Ο 37χρονος ψαράς Ασρούλ Τουανακοτά, πίστευε αρχικά πως ανακάλυψε ένα σκάφος που βγήκε στα ρηχά. Έπειτα διαπίστωσε ότι ήταν το σώμα ενός νεκρού πλάσματος 15 μέτρων. Το αίμα από το νεκρό θηρίο της θάλασσας, είχε μετατρέψει το νερό κοντά στην ακτογραμμή σε λαμπερό κόκκινο. Αυτό δεν εμπόδισε τους ντόπιους να το πλησιάσουν για να κοιτάξουν πιο κοντά και να τραβήξουν φωτογραφίες.

Μπορείτε να δείτε το παράξενο πλάσμα, στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο Τζορτζ Λέοναρντ, ο επικεφαλής επιστήμονας στο Ocean Conservancy, θεωρεί πως πρόκειται για Μυστακοκητώδη. Καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό, κρίνοντας από το τμήμα του προεξέχοντος σκελετού, μιας και υπάρχουν οστά που χρησιμοποιούνταν για να φιλτράρουν τα τρόφιμα. Τα αέρια αποσύνθεσης έκαναν το κήτος να φουσκώσει, δίνοντάς του ένα ασυνήθιστο σχήμα. Κάποια επιβλαβή αέρια προκαλούν άσχημες οσμές.

facebook

Η νήσος Σέραμ, είναι η μεγαλύτερη του συμπλέγματος Μολούκες και βρίσκεται κοντά στις διαδρομές μετανάστευσης φαλαινών. Έτσι, είναι λογικό να εμφανίστηκε και εκεί ένα πλάσμα. Οι ντόπιοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να βοηθήσει στην απομάκρυνσή του.

facebook

Σύμφωνα με το Live Science: Οι νεκρές φάλαινες βυθίζονται στον ωκεανό και αποτελούν πολυετή τροφή για τα πλάσματα που κατοικούν εκεί. Επίσης, υπάρχει η θεωρία πως η φάλαινα είχε βακτηριακή λοίμωξη και ως αποτέλεσμα, παρήγαγε περισσότερα αέρια.

facebook

Μια άλλη πεποίθηση είναι πως πέθανε σε ζεστά νερά, επιτρέποντας στα βακτηρίδια να συσσωρευτούν και τα αέρια να διογκώσουν το σώμα της. Ωστόσο, θα μπορούσε να έχει πεθάνει από αφύσικα αίτια, αν την τραυμάτισε σοβαρά ένα πλοίο.

facebook

Φυσικά, τα ζώα στους ωκεανούς πεθαίνουν από διάφορες αιτίες. Στη δυτική ακτή της Αυστραλίας για παράδειγμα, βρέθηκε ένα ογκώδες πλάσμα που προκάλεσε ταραχή. Ο πατέρας και ο γιος που το ανακάλυψαν, πίστεψαν πως ήταν αερόστατο.

facebook

Ο Μαρκ Γουότκινς δήλωσε: «Όταν το πλησιάσαμε, συνειδητοποιήσαμε λόγω της μυρωδιάς ότι είναι μια νεκρή φάλαινα». Έβγαλαν φωτογραφίες και κατευθύνθηκαν στην ακτή. Ωστόσο, οι καρχαρίες περικύκλωσαν το πλάσμα, το δάγκωσαν και τελικά ξεφούσκωσε.

facebook

Νωρίτερα φέτος, εμφανίστηκε ένα γιγάντιο, τριχωτό πλάσμα σε μια παραλία στις Φιλιππίνες. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το ασυνήθιστο περιστατικό προκλήθηκε από έναν πρόσφατο σεισμό.

Η φύση και τα πλάσματά της παραμένουν ένα μεγάλο μυστήριο.

[washingtonpost]